Ledsen pojke
Föräldrar är oroliga att förlora personlig assistans för sitt barn. Foto: Sveriges Radio.

Tillvaron slås sönder för familjer som nekas personlig assistans

"Nu förlorar man allt"
0:53 min

Drygt 16 000 barn och vuxna har personlig assistans idag. Kostnaderna har ökat rejält under de senaste 10 åren och ligger idag på 30 miljarder kronor om året.

– Det kan vara barn som har haft personlig assistans i princip dygnet runt och nu förlorar man allt, säger Maria Persdotter som är förbundsordförande i RBU, rörelsehindrade barn och ungdomar.

På uppdrag av regeringen så har nu Försäkringskassan infört striktare bedömningar. Vilket skapat oro hos många föräldrar som är direkt beroende av personlig assistans för att få vardagen att fungera för familjen. 

– Föräldrarna kan inte längre jobba. Hela tillvaron slås ju sönder för en familj där man förlorar assistansen för sitt barn, säger Maria Persdotter.

Försäkringskassan beviljar endast personlig assistans till de som behöver mer än 20 timmar assistnas i veckan. Övriga som har ett lägre behov hänvisas att söka assistans via sin hemkommun. 

– Vissa kommuner är jätteduktiga på det här och andra är verkligen inte det. Så det är ett lotteri när man hamnar hos sin kommun, säger Maria Persdotter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".