Rökfri Arbetstid Ljusdals Kommun Tokbakslag Sören Görgård Vice Ordförande Kommunstyrelsen Rökförbud Policy
Vice ordförande i Ljusdals kommunstyrelse Sören Görgård Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Ljusdals kommun blir rökfri

Sören Görgård: "Vi vill vara en förebild"
1:36 min

Snart kan även Ljusdals kommun kalla sig rökfri. Den första december förväntas policyn rökfri arbetstid att införas, som gör det otillåtet att röka under arbetsdagen.

Det handlar om att kommun och landsting vill värna om medarbetarnas och andras hälsa genom att införa rökfri arbetstid. Som stöd har man tobakslagen som bland annat säger att varje arbetsplats ska aktivt arbeta för att minimera risken för passiv rökning.

Det är ett steg i folkhälsoarbetet och för att vara en förebild för övriga befolkningen. Just rökning vet vi ju är en stor hälsorisk, säger Sören Görgård, vice ordförande i Ljusdals kommunstyrelse.

Har det varit problematiskt att få igenom policyn?

– Ja det har tagit rätt lång tid. Man har haft olika återremisser och diskussioner om innehållet och vad det innebär för fritidspolitiker och så vidare, säger Sören Görgård.

Rökfri arbetstid innebär att ingen ska utsättas för tobaksrök på arbetet, vilket alltså betyder att man inte får röka under sitt arbetspass eller under rasten. Förhoppningen är att det ska hjälpa människor att sluta röka.

Man kanske finner ett stöd i att det inte är tillåtet att röka på arbetstid och då kanske cigaretten blir uppskjuten hela dagen och till slut kanske man skjuter upp cigaretten ytterligare, säger Sören Görgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".