Flygbladsutdelare i Söderhamn dömda för hets mot folkgrupp

Sju män från Sundsvallstrakten dömdes idag för hets mot folkgrupp vid Bollnäs tingsrätt, sedan de delat ut homofientliga flygblad vid en gymnasieskola i Söderhamn.

Det var i december förra året som sju män mellan 16 och 27 år delade ut flygblad på Staffansskolan i Söderhamn. I flygbladen hetsade de mot homosexuella och de föreningar som arbetar för homosexuellas rättigheter. Bland annat stod det att, som de själva beskriver det, homosexlobbyn försöker avdramatisera pedofili. I flygbladen beskrevs också homosexuella ha ”en moraliskt nedbrytande effekt på folkkroppen”.

Männen som alla har en koppling till den högerextrema gruppen Svenska motståndsrörelsen dömdes alltså för brottet hets mot folkgrupp. Förutom två kortare fängelsedomar döms de andra till dagsböter, skyddstillsyn och samhällstjänst. Två av männen som redan har ett fängelsestraff för grov misshandel får straffet inräknat sin tidigare dom.

Tingsrätten skriver bland annat i domen att ”Dessa uttalanden får anses klart överskrida gränsen för vad som kan anses vara en saklig och vederhäftig diskussion angående de homosexuella som grupp”.