Entré till Migrationverket.
Foto: Marcus Ericsson/TT

Migrationsverket: Individuella bedömningar i varje ärende

Kjell-Terje Torvik om bedömningarna (Reporter Clara Sagström)
1:04 min

Sju elever på Bessemerskolan i Sandviken som sökt asyl i Sverige har fått avslag av Migrationsverket.

Enligt Migrationsverket så görs alltid individuella bedömningar i varje ärende och sedan tas beslut om ett barn får stanna eller få ett avslag. 

– Man bedömer att det inte är alla som återvänder till Afghanistan som riskerar att utsättas för till exempel terrordåd, säger Kjell-Terje Torvik som är verksamhetsexpert på Migrationsverket.

I Sandviken har sju asylsökande afghanska elever på Bessemerskolan i Sandviken fått avslag. 

– Kommer man från Afghanistan så måste man visa på vilket sätt som just du som individ skulle drabbas av att återvända till Afghanistan, säger Kjell-Terje Torvik.

Beskeden från Migrationsverket om avslag är tuffa att ta emot för eleverna och skolarbetet blir påverkat. Migrationsverket har en handläggningstid på omkring 300 dagar. 

– Man tittar på vilka skäl som en person åberopar och det kan vara att man ligger i markkonflikt och inte kan få skydd från myndigheter och så vidare. Men det är så att man måste kunna visa att det är just du som person som kan bli utsatt vid ett återvändande, säger Kjell-Terje Torvik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".