Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
- Det är viktigt att ha kontakt med sin familj. Det är därför det här arbetet är så meningsfullt, säger Lennart Karlström i Röda korset som arbetar med efterforskning.
- Det är viktigt att ha kontakt med sin familj. Det är därför det här arbetet är så meningsfullt, säger Lennart Karlström i Röda korset som arbetar med efterforskning. Foto: Ingegerd Sörgard/Sveriges radio

Frivilliga i Röda korset söker flyktingars anhöriga

" Vi behöver leva i ett sammanhang"
1:51 min

Många av de människor som kommit till Sverige de senaste åren har tappat kontakten med sina anhöriga. I Gävle har en grupp frivilliga inom Röda korset börjat arbeta med efterforskning.

- Som människa måste man ingå i ett sammanhang och det närmaste sammanhang vi har är vår familj. Det är därför jag vill vara med och bidra till att återskapa kontakten mellan de här personerna och deras anhöriga i länderna som de har lämnat, säger Lennart Karlström, en av de rödakorsare som ingår i gruppen.

Cirka 2 000 personer får varje år hjälp av Röda korset i Sverige med att återförenas med sin familj, och det stora antalet flyktingar förra året har ökat trycket. Den grupp där Lennart Karlström är med har hittills hjälpt fem ensamkommande barn med att sammanställa uppgifter. Det har varit tre ungdomar från Afghanistan, en från Somalia, och en från Eritrea, och det är inte helt lätt att få fram de uppgifter man behöver, berättar Lennart Karlström.

- Det är mest krävande att få fram uppgifter om platsen där man ska leta. Om man tar Afghanistan till exempel så har man inga namn på gatorna där, utan vi får utgå från någon byggnad eller bro, eller om det finns någon affär i närheten där de känner affärsföreståndaren.

Normalt skickas sedan uppgifterna till Röda korset i det land som det handlar om. Men de ungdomar som Lennart Karlström hjälpt har inte velat att Rödakorspersonal ska åka och leta i de trakter där de anhöriga kan finnas.

- De kan vara jagade, som i Afghanistan av talibanerna, och om Röda korset kommer ut på plats och det blir uppmärksamhet kring de här personerna som efterforskas kan de bli dödade, säger han

I sådana fall lagras uppgifterna i en databas och i bästa fall kan anhöriga så småningom hitta uppgifter om ungdomar där. Lennart Karlström vet inte om någon av de ungdomar han har hjälpt har fått kontakt med sina anhöriga.

- Jag tror att om man återfår kontakten i ett av de här fem fallen får man vara nöjd. Prognosen är inte så god, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".