Billerudkorsnäs fabrik i Gävle. Foto: Billerudkorsnäs
Billerudkorsnäs fabrik i Gävle. Foto: Billerudkorsnäs

Svår stank drog in över Gävle

"Vi vill inte störa våra grannar på det här sättet"
1:21 min

Under natten mot lördagen luktade det väldigt illa i Gävle. Det var fel på en gaspanna som bränner illaluktande svavelföreningar vid Billerud Korsnäs i Bomhus.

Men under natten mot lördagen blev den illaluktande doften svår när en gaspanna som ska bränna de illaluktande gaserna i kortare perioder slutade fungera.

– De här svavelföreningarna luktar väldigt illa redan i små koncentrationer. Den här gaspannan hade vi vid några tillfällen fram till kl. 02.45 då vi hade vårt sista. Då var det en lucka på tio minuter innan reservkraften gick igång, säger Angelica Eriksson, kommunikationsansvarig på Billerud Korsnäs i Bomhus. 

Att det då och då slår det in illaluktande dunster över Gävle från Billerud Korsnäs anläggning i Bomhus är ingen nyhet. Men det brukar inte lukta så här mycket. 

– Så här mycket, det händer inte ofta. Och det ska inte hända. Vi har system som ska ta hand om gaserna. Och just i dag låg vinden på mot Gävle också.

Angelica Eriksson på Billerud Korsnäs beklagar det inträffade.

– Vi ska inte störa på det här sättet. Vi vill ju inte störa våra grannar. Vi beklagar jättemycket att det har hänt och jobbar aktivt för att det inte ska ske igen.

En del upplevt även en stickande känsla i ögonen och i halsen. Men de illaluktande gaserna är inte farliga.

– Det här som har kommit från oss är helt ofarligt, säger Angelica Eriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".