Anders W Jonsson sågar utredningen om vinster i välfärden.
Anders W Jonsson sågar utredningen om vinster i välfärden. Foto: Foto: Hasse Holmberg/TT.

Anders W Jonsson: Släng utredningen i papperskorgen

"Det vore förödande för svensk välfärd"
1:24 min

På tisdag presenteras en utredning som vill ha ett tak på vinster i välfärden. Men Anders W Jonsson från Hedesunda, Centerpartiets välfärdspolitiska talesperson, sågar förslaget.

På tisdag presenteras Ilmar Reepalus välfärdsutredning som innehåller flera förslag som påverkar välfärdsbolagen.

Ett av förslagen är ett vinsttak på sju procent. Men det har i dag inte stöd i riksdagen, eftersom både Alliansen och Sverigedemokraterna är emot.

En annan som är emot förslaget är Anders W Jonsson från Hedesunda, Centerpartiets välfärdspolitiska talesperson, som nu skriver på SvD Debatt tillsammans med partiledaren Annie Lööf.

– Det vore förödande för mycket av den väldigt bra verksamheten som vi har i svensk välfärd. Det här fokuserar på fel parametrar. Det viktiga är att vi har en hög kvalité i svensk välfärd. Om man gör ett överskott eller inte är inte det centrala, säger han. 

Samtidigt är Socialdemokraterna splittrade i frågan om vinster i välfärden. En som tycker att partiet ska göra frågan till en valfråga är Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö.

– Det är en central del för socialdemokratin att vi begränsar vinstuttaget, säger han. 

Men Anders W Jonsson ser inget samband mellan vinster och sämre kvalité. Istället för vinstbegränsningar vill han att kvalitetskontrollerna ska bli bättre.

– Vi tycker att det borde vara betydligt mer öppenhet vad det gäller redovisning av kvalitetsmått, även ner på enhetsnivå.

Efter att utredningen presenteras kommer nu regeringen att bjuda in Vänsterpartiet och allianspartierna till blocköverskridande samtal.

– Om regeringen är beredd att lägga den här utredningen i papperskorgen så är vi beredda att sluta en överenskommelse kring kraftigt skärpta kvalitetskrav. Både på kommunal och på privat verksamhet. Det vore bra med långsiktiga villkor för den svenska välfärden, säger Anders W Jonsson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".