Rolf Lassgård spelar rollen som Ove i filmen "En man som heter Ove". (Foto: Björn Larsson Rosvall/TT)
Rolf Lassgård spelar rollen som Ove i filmen "En man som heter Ove". Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Rolf Lassgård kan vinna nytt pris

Har gävleprofilen Rolf Lassgård spelat årets bästa huvudroll? I december kan han vinna europeiskt pris för sin roll i "En man som heter Ove". -Jätteroligt att det går så bra för surgubben, säger han till TT.

Framgångståget för Hannes Holms publiksuccé tuffar vidare. När Europeiska filmakademin, European Film Academy, nu avslöjar sina nomineringar inför årets prisgala är Rolf Lassgård med i kategorin bästa manliga huvudroll. För att knipa priset måste han vinna över kollegorna Hugh Grant, Dave Johns, Burghart Klaussner, Peter Simonischek och Javier Cámara.
-Det är ett riktigt bra sällskap. Och det är extra roligt att det är kollegor som röstar fram de nominerade och tycker att filmen är bra, säger Lassgård.

Mer svenskt
Sedan tidigare är det känt att "En man som heter Ove" är nominerad i kategorin bästa europeiska komedi, tillsammans med tyska "Er ist wieder da" och franska "La vache".

Också svensk/estniska filmen "Amalimbo" kan vinna pris för bästa kortfilm. Sverige är också involverat i den nominerade dokumentären "Mr Gaga".

I den tunga kategorin bästa film är bland andra franska "Elle", spanska "Julieta" och tysk/österrikiska "Min pappa Toni Erdmann" nominerade.

Galan äger rum i Wroclaw i Polen den 10 december.

Oscarsnominerad
Tidigare i höst stod det klart det går bra för filmen om den bistre självutnämnde kvarterspolisen Ove även i USA, där den hade premiär i slutet av september. I veckan klättrade den till plats 20 på den amerikanska biotoppen.

Filmen, som baseras på Fredrik Backmans roman med samma namn, är även Sveriges Oscarsbidrag 2016. Den 24 januari nästa år avslöjas det vilka filmer som Oscarsjuryn väljer ut till tävlan i kategorin bästa icke engelskspråkiga film.

Källa:TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".