Solängsskolan Nynässkolan Nedläggning Högstadie Gävle Utbildningsnämnden Skolflytt Elever
Eleverna Ottilia, Emmy och Etty på Solängsskolan Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Skolnedläggning en chock för elever och föräldrar

"Det känns som ett svek"
2:12 min

Beslutet om att lägga ner Solängsskolans högstadiedel väcker reaktioner hos elever och föräldrar som är besvikna över att de inte fick information innan beslutet togs.

Sammanslagningen innebär att Solängsskolan blir en F-6 skola och Nynässkolan blir en ren högstadieskola. Båda skolorna får sin nystart under hösten 2017.

För elever och föräldrar kom nyheten som en chock och en del överväger att ställa sig i kö till andra skolor.

– Folk har reagerat mycket och det pratas om det hela tiden och det är jobbigt att börja i en ny klass lagom till sista året, säger Etty som är ordförande i skolans elevråd.

Utbildningsnämndens ordförande försvarar bristen på information med att de ville ha informationsmötet efter att beslutet tagits. 

– Det här är en organisationsförändring som ligger på en politisk nivå som gör att vi kommer ha informationsmötet efter att beslutet har tagits, säger Evelyn Klöverstedt, ordförande i Utbildningsnämnden i Gävle.

Varför har man ett informationsmöte efter att beslutet har tagits?

– Därför att vi då vet om beslutet har gått igenom, säger Evelyn Klöverstedt.

Vad får eleverna för syn på demokrati då om det är så här det kan gå till?

– Det är en delaktighet i hur man utformar det här. Vi gör den bedömningen att man behöver jobba mot en likvärdig skola och få en högre kvalitet på undervisningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".