Ing-Marie Granath hoppas att det nu kan bli en frizon för elöverkänsliga i Bollnäs.
Ing-Marie Granath hoppas att det nu kan bli en frizon för elöverkänsliga i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Elöverkänsliga kan få frizon i Bollnäs

"Varför ska inte vi kunna ha en plats där vi kan bo?"
1:42 min

Det finns planer på att ett område i Rickebo i Bollnäs ska skyddas och förbli ett lågstrålande område.

Ing-Marie Granath som är elöverkänslig har kämpat i över tio år för en elfrizon men vågar inte hoppas på ett positivt beslut.

– Man får inte släppa hoppet om att det ska bli möjligt. Men man märker att det är ett motstånd fast jag förstår inte det för vi ber ju ingen annan göra avkall.

Forskare och läkare är oense om elöverkänslighet verkligen existerar samtidigt som flera tusen personer mår allt sämre i takt med att den tekniska utvecklingen går framåt och det mobila nätet byggs ut. Både hos Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och Folkhälsomyndigheten (FHM) står det att läsa att det inte finns något vetenskapligt stöd för att det finns ett orsakssamband mellan symtom och elektromagnetiska fält.

– Det är personer i kommunen som har de här besvären och jag vet att forskningen är motsägelsefull. Det är inte så enkelt. Personerna som är drabbade känner sig oerhört jagade och därför har vi kommit fram till att ha ett opåverkat område, menar Marie Centerwall, kommunstyrelsens ordförande i Bollnäs.

Sedan 2003 har Ing-Marie Granath genom föreningen Frivolten kämpat för att få till en frizon för elöverkänsliga.

– Det är tuffare för strålningen har ju ökat. Men det som är mest jobbigt är att andra tar beslut om mitt liv. Jag kan inte göra påverka och det är slitigt.

Ing-Marie Granath har länge drömt om en by i Hälsingland för elöverkänsliga. Där hon bor nu är det skapligt och om det här området kan skyddas och förbli lågstrålande kan det innebära att fler kanske kan bosätta sig där eller bara komma för att vila upp sig, något hon välkomnar.

– Att få ett socialt liv där alla vet vad som gäller. Att man inte behöver fråga om de stängt av mobilen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".