Dali Olofsson och P4 Gävleborgs Larry Forsberg
Foto: Larry Forsberg

Schack optimalt för jämställdhet och integrering

"Om jag har en bättre idé så vinner jag"
0:44 min

- Är min idé bättre än din så vinner jag! Så enkelt och självklart fungerar reglerna i schack. För Dali Olofsson är det en självklar del av livet.

Men när hon kom till Sverige från Georgien förvånades hon över hur få svenska kvinnor som spelar schack. Så hon tog tag i saken och började marknadsföra spelets fördelar för både jämställdhet och integrering.

- Jag har spelat mot kvinnor som knappt kunnat läsa, men schack spelar de jättebra, säger hon. Dessutom menar hon att schack är världens mest jämlika spel eftersom det bara är den mentala kapaciteten som avgör om du vinner eller förlorar.

I somras tog Dali initiativet till grundandet av Gävles första renodlat kvinnliga schackklubb. Men hon betonar att det inte är något modernt eller märkvärdigt.

- Redan 1923 var en svensk kvinna snubblande nära att bli världsmästarinna i schack, och hon tävlade för Stockholms Kvinnliga Schackklubb så tidigt som 1912.

Nu hoppas Dali att hennes tankar om spelet ska spridas vidare i länet och resten av landet.

- Vi talar 150 språk i Gävleborg idag, men alla kan förstå schack.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".