En smittsam sjukdom hotar älgar och renar.
En smittsam sjukdom hotar älgar och renar. Foto: Foto: Tore Meek/TT

Renflytt förbjuds för att hindra smitta

"Vi behöver fler prover"
1:16 min

EU har förbjudit flytt av renar och andra hjortdjur från Norge till Sverige.

Beslutet berör de tre kommunerna Nordanstig, Hudiksvall och Söderhamn i Gävleborgs län, där det sedan gammalt finns renbetesland som också utnyttjats på senare år då betet varit dåligt i fjälltrakterna.

Orsaken till förbudet är att man vill hindra sjukdomen CWD, som drabbar älgar och renar att komma till Sverige. Man har hittat fall i Norge men hittills har det tagits för få prover i Sverige för att man ska ha koll på situationen, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

- Det har tagits färre prover än jag velat ha. Det hade varit bra om man tagit fler prover i samband med älgjakten när det är mycket folk ute i skogen, säger han.

Sjukdomen CWD upptäcktes hos två älgar och tre renar i Tröndelag i Norge i våras. Djuren får symptom som liknar galna kosjukan och dör efter några månader. Det är en mycket smittsam sjukdom, men den smittar inte människor.

I Norge har 8000 djur testats hittills och nästa år planeras en kartläggning även i Sverige för att man ska kunna upptäcka fall av sjukdomen. Då ska man också ta prover på trafikskadade älgar.

- Då har vi en fungerande organisation med eftersök så då hoppas jag att vi får in fler prover, eftersom 5000 älgar dör i trafiken varje år. I Norge har man satt radiosändare på älgar och sett att de går in i Sverige, till exempel i Jämtland. Om det kommer in en smittad älg finns det en klar risk att den smittar djur i Sverige, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".