Fullmåne.
Foto: Fullmåne.

Supermåne

Begreppet, inte månen, är nytt!
0:33 min

Natten mellan den 13 och 14 november så kan man se den så kallade supermånen som allra, allra bäst. Det är ett fenomen som bara uppstår när månen är som närmast jorden på sin elliptska bana och samtidigt är full. Hör astronomen Marie Rådbo förklara...

– Begreppet "supermåne" är nytt, även om fenomenet naturligtvis alltid har funnits.

Det säger astronom Marie Rådbo och förklarar att två villkor måste vara uppfyllda för att man ska kunna njuta av en supermåne.

– Det är ju så att månens bana är elliptisk, alltså inte helt cirkulär. Det betyder att den ibland är riktigt långt bort från jorden och ibland som närmast. Om det dessutom är fullmåne i det ögonblick då den är som närmast, ja då får vi en "supermåne", berättar hon.

Hör Joacim Lindwalls hela intervju med astronom Marie Rådbo! Du hittar den längst ner i artikeln!

Supermånen är säkert sevärd, men förra hösten kunde astronomerna locka med ett ännu märkligare fenomen: blodmåne. Det var en supermåne som inföll samtidigt med en månförmörkelse och gav upphov till en extra spektakulär syn när jordens skugga gled över supermånen.

En sådan kombination av månförmörkelse och en supermåne är sällsynt. Förutom förra året hade den inte setts sedan 1982, enligt amerikanska Nasa.

nyheterna.gavleborg@sverigesradio.se
P4 Gävleborg

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".