Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Leif R Jansson / TT

Antalet huvudtacklingar inom elithockeyn har ökat

Ökningen är dramatisk!
1:06 min

Brynäs A-lag införde denna säsong nolltolerans mot huvudtacklingar. Det var precis i rätt tid,  för nu visar ny forskning att Hjärnskakningar inom elithockeyn blev dubbelt så vanliga under säsongerna 2010-2013, jämfört med sent 90-tal.

I år har antalet huvudtacklingar i SHL minskat drastiskt men sett över en längre period har huvudtacklingar med hjärnskakningar till följd ökat rejält. Det visar en ny underökning vid Luleå tekniska universitet av doktoranden i fysioterapi Mascha Paulsen och idrottsläkaren Yelverton Tengner.

Undersökningen sträcker sig så långt tillbaka i tiden som mitten av 80-talet och visar att mer än en tredjedel av dom medverkande spelarna råkat ut för någon form av hjärnskakning och den stora ökningen har framförallt kommit på 2000-talet. Det finns flera tänkbara förklaringar till utvecklingen, säger Mascha Paulsen:

– Spelet har blivit snabbare och hårdare. Domare vi har varit i kontakt med säger också att respekten för motspelarna har minskat.

En annan teori som framförs av Luleåforskarna är att spelarnas skydd paradoxalt nog har blivit FÖR bra:

– De tillåter hårdare tacklingar än vad som annars varit möjligt, säger Mascha Paulsen.

Forskarna vill nu se ett antal kraftfulla åtgärder för att minska risken för hjärnskakingar, bland annat ett förbud för tacklingar för spelare under 16 år och längre avstängningar för spelare som delar ut huvudtacklingar.

Johan Hemlin är sportchef på SHL och välkomnar undersökningen och säger så här om Tengners förslag.

– Spontant är jag inte helt säker på att ett förbud av tacklingar leder oss i rätt riktning, det får man väl titta på. Jag tror kanske mer på att utbilda och lära unga spelar när man kan tacklar, hur man ska tackla och när man ska ta emot en tackling, vad ska man tänka på då, säger han till Radiosporten.

Lyssna även på Radiosportens intervjuer med Johan Hemlin och Fredrik Anderberg längst ned i artikeln! 

En spelare vars karriär tog slut redan i elitdebuten efter en hjärnskakning är Fredrik Anderberg. I Radiosportens hockeypodd istid föreslog Anderberg det här.

– Tittar du på NHL så har dom helt andra resurser för att kolla hjärnskakningar jämfört med SHL. Det är en pengafråga också, att man kan ha läkarrum som i NHL. Man skulle kunna applicera något liknande på SHL. Om man ser att det skulle kunna vara ett hjärnskakning då kan dom från ett rum kalla av spelaren från planen. Det skulle vara coolt om man kunde ha en testperiod för det i Sverige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".