Daniel Hansson, djurchef på Furuviksparken, visar schemat kring hur schimpanser ska flyttas mellan olika djurparker.
Daniel Hansson, djurchef på Furuviksparken, visar schemat kring hur schimpanser ska flyttas mellan olika djurparker. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio

Furuvik letar efter nya schimpanser

Daniel Hansson: Vi måste hantera både det emotionella och professionella
0:41 min

Furuviksparken letar efter en schimpanshanne och två schimpanshonor.

Idag består flera av schimpansgrupperna i Europas djurparker av en hane och närbesläktade honor, vilket innebär att det inte föds tillräckligt många schimpanser av just den västafrikanska underarten Pan troglodytes Verus.

EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) är mycket angelägna om att få igång reproduktionen av den västafrikanska underarten i Europas djurparker. Vissa schimpanser som idag bor i Furuvik, är mycket viktiga för just detta bevarandearbete, då de har en unik genetik.

Djurparken vill tillsammans med EAZA förändra sin schimpansgrupp vilket innebär att två honor ska flytta till någon annan djurpark och ersättas med nya.

– Vi har diskuterat det här en del, hur vi ska hantera det emotionella och det professionella i det här. Och vi har ju alla olika relationer med våra djur. Vi måste vara professionella men samtidigt ta hänsyn till det emotionella och stötta varann i de känslor som kan uppstå. Så vi kommer att komma tillbaka till det här och ha en uppföljning med hur personalen mår kring det här, säger Daniel Hansson.

Kommer någon i personalen att åka med när det blir aktuellt med en flytt?

– Självklart, vi kommer att ha personal som följer individerna och stannar och hjälper till med introduktionen och för att ge en trygghet till individerna, säger Daniel Hansson.

Schimpansen är en utrotningshotad art och parken hoppas att förändringen ska leda till nya ungar i Furuvik.

Men hur schimpanserna kommer att reagera på splittringen av gruppen är oklart.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".