Patrik Skörvald chef för nya RLC
1 av 2
Patrik Skörvald chef för nya RLC Foto: Foto: Thomas Artäng Sveriges Radio
Polisförbundets ordförande för region Mitt, Anna Ramsten.
2 av 2
Polisförbundets ordförande för region Mitt, Anna Ramsten. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges Radio

Gemensam styrning av polispatruller från Uppsala

Polisens om den nya ledningscentralen
1:42 min

Idag driftsätts den nya ledningscentralen för polisen i region Mitt och som kommer utgå från Uppsala.

Närmare 30 operatörer har rekryterats till tjänsterna inför starten av regionledningscentralen Mitt och som kommer dirigeras från regionens huvudort, Uppsala.

– Vi tycker det har gått bra, vi har planerat det här under en längre tid, säger Patrik Skörvald som är chef för regionledningscentralen i region Mitt. 

Den nya ledningscentralen, RLC, kommer dirigera polispatruller från Uppsala, Gävleborg och i ett senare skede också Västmanland.

Den här ombildningen till regionledningscentraler är en del i genomförandet till den nya polismyndigheten och där polisregion Mitt, är bland dom sista att genomföra en sån här regionledningscentral.

Några som ställt sig kritiska till den här ombildningen är Polisförbundet i region Mitt, som menar på att det dels har gått för fort och att många av dom nyanställda operatörerna kommer sakna lokalkännedom, om man sitter på en centralort och dirigerar polispatrullerna.

Något som chefen för regionledningscentralen, Patrik Skörvald, håller med om att det kan finnas risk för, men att man utbildad och utbytt erfarenheter med de olika områdena som man ska bevaka.

Polisförbundets ordförande för region Mitt, Anna Ramsten, menar också på att det här kommer påverka polisorganisationen även på andra sätt.

– På alla polisområden så ska man nu också införa en ny organisation med stationsbefäl och jour-förundersökningsledare, som ska ersätta den gamla organisationen med vakthavande befäl. Det här kommer man nu sjösätta idag utan att ha full bemanning och utan tillräcklig utbildning för de som ska börja arbeta på de nya positionerna. Så vi menar att man ska trycka på stop knappen, säger Anna Ramsten.

Den nya regionledningscentralen kommer framöver att flytta från polishuset till Kristallen i Fyrislund i Uppsala, där den nya ledningscentralen nu byggs. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".