Barn som brottas.
Alvin Thulinder, 7 år,( i grönt) och Viggo Lindholm, 8 år, kör matchträning. Tränare är Max Johansson och Eric Drewes. Foto: Catrin Landén/Sveriges Radio

Kraftigt uppsving för brottningen i länet

Erik Dreves: Vi har försökt sprida budskapet
5:12 min

Länets tre brottarklubbar BK Loke från Gävle, Sandvikens BK och Söderhamns BK har fått ett riktigt uppsving bland barn och ungdomar på sistone.

Med anledning av att intresset för brottningen ökar bland barn och ungdomar besökte P4 Gävleborg under tisdagseftermiddagen BK Lokes lokal på Sörby Urfjäll i Gävle.

– Vi har försökt att sprida budskapet att vi startat en ny ungdomsgrupp inom brottningen, ju mer folk ju fler brottare blir det, säger Eric Drewes som är tränare för nybörjargruppen.

Varför tror ni att så många barn lockas till brottningen?

– Jag tror att det är så pass många olika saker man får göra på träningen. Vi får ju lära oss allt från en riktig brottarmatch till att gå på händer, göra bakåtvolter, akrobatik och balans. Det är även mycket med psyket och lära känna kroppen och även hitta sig själv litegrann, säger Max Johansson som också är tränare.

Alvin Thulinder, 7 år, har tränat brottning nu i 1,5 år och han tycker brottning är roligt.

– Det är kul att få göra bakåtvolter, kullerbyttor och göra kast och gå på matcher, säger Alvin Thulinder.

Gör det inte ont att bli kastad?

– Nej, för det är sådana kast som man inte gör sig illa av, säger Alvin Thulinder.

Nu på lördag arrangerar Sandvikens brottarklubb tävlingen Stålfejden, där BK Loke vara med, och redan nu är det 216 anmälda av totalt 220 möjliga. Så det verkar vara ett uppsving för brottningen på fler ställen än i Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".