GIF-målvakten Emil Hedvall (till höger) från en cupmatch mot sin tidigare klubb Söderhamns FF (Simon Elgh) i höstas.
GIF-målvakten Emil Hedvall (till höger) från en cupmatch mot sin tidigare klubb Söderhamns FF (Simon Elgh) i höstas. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

Hedvall slutar i Gefle IF

Hedvall: "Europa League var höjdpunkten"
1:39 min

Fotbollsmålvakten Emil Hedvall slutar i Gefle IF. Nu väntar familjeliv och civilt jobb i Söderhamn.

Efter åtta år tillhör 33-årige målvakten Emil Hedvall de verkliga veteranerna i Gefle IF. Och så här förklarar han sitt beslut. 

– Det är ett beslut som vuxit fram under det här året. Det är en fantastisk erfarenhet jag bär med mig, men en stor anledning är att jag kommer att börja arbeta igen hemma i Söderhamn.

Efter många års pendlande mellan familjen i Söderhamn och Gävle så väntar ett nytt liv utan professionell fotboll. Pendlandet i sig har aldrig varit betungande för honom.

När han nu slutar så lär flera mindre lokala klubbar höra av sig, men när vi träffar honom på simhallen i Söderhamn så säger han att fokus framgent kommer att ligga på jobb och familj.

– Jag har två grabbar på 11 och 9 år. Det kräver sitt med aktiviteter, skola och läxor och är en viktig del i det här. Den tiden kommer jag få mer av nu, speciellt på helger.

Emil Hedvalls fotbollskarriär startade i hockeynästet Leksands IF. Det var efter tre säsonger med Söderhamns FF som Gefle IF värvade honom 2009.
Sen dess följde flera säsonger som andremålvakt bakom Mattias Hugosson innan Hedvall tog över som förstemålvakt under 2014 och 2015.
Starkaste säsongen var 2014 när han slutade fyra i den allsvenska målvaktsligan. I år har han för övrigt delat ansvaret med Andreas Andersson.

Själv nämner han kvalsegrarna med Gefle IF 2010 och 2014 som två av höjdpunkterna.
Och så spelet i Europa League 2013.

– Själva trycket kring de matcherna, säkerheten och att man får känna sig som en stjärna när man är iväg på de matcherna gentemot allsvenskan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".