På 20 år har utsläppen av fossilt koldioxid minskat med 99 procent, berättar Henrik Holm, produktionschef på Skutskärs Bruk.
På 20 år har utsläppen av fossilt koldioxid minskat med 99 procent, berättar Henrik Holm, produktionschef på Skutskärs Bruk. Foto: Ingegerd Sörgard/Sveriges Radio

Koldioxidutsläppen har minskat med 99 procent på tjugo år

"Vi har slutat elda fossil olja"
1:42 min

Både Skutskärs bruk och BillerudKorsnäs i Gävle är världsledande när det gäller att minska utsläppen av fossilt koldioxid från sina fabriker. På 20 år har utsläppen från de båda fabrikerna minskat med hela 99 procent.

- Sedan 1995 har vi effektiviserat våra processer hela tiden. Vi har slutat använda fossil olja. Vi har minskat utsläppen från runt 80-90 000 ton per år av fossilt CO2 ner till något enstaka ton i å, berättar produktionschefen Henrik Holm vid Skutskärs bruk.

På fredagen avslutas klimatmötet i Marrakesh där politiker från hela världen har försökt göra verklighet av löftena från miljökonferensen i Paris förra året. Att få ner utsläppen av växthusgaser från fossila bränslen har varit en nyckelfråga.

Att det inte är omöjligt är skogsindustrin ett exempel på. De senaste 20 åren har skogsindustrins utsläpp av fossilt koldioxid minskat med 75 procent i Sverige, och i vårt område är minskningen alltså ändå större.

Vid BillerudKorsnäs togs det stora steget för några år sedan när man invigde en ny biopanna. I Skutskär byggde man om sodapannorna så man helt kunde sluta elda med fossil olja förra året.

- Vi har ersatt vanlig eldningsolja med beckolja som egentligen också kommer från vedråvara. Det som återstår är att byta ut ett skumdämningsmedel som vi fortfarande använder. Det är en mycket liten del av de kemikalier vi använder men vi har fortfarande en som vi har kvar att byta ut, säger Henrik Holm.

Men trots att Skutskärs Bruk nu kan skryta med att man nästan nått noll när det gäller utsläppen av koldioxid från produktionen, återstår ett stort problem:

- Det som återstår sen är transportfrågorna. Där finns det mycket att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".