Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hög lönsamhet på Capio vårdcentral - långt över föreslaget vinsttak

Publicerat onsdag 16 november 2016 kl 16.28
"Anmärkningsvärt högt"
1:44 min
Av de drygt 70 vårdcentraler i landet som drivs av Capio AB är den i Gävle speciellt lönsam.
Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

Av de drygt 70 vårdcentraler i landet som drivs av Capio AB, går den på söder i Gävle extra bra. Förra året hade de en avkastning på sitt investerade kapital med över 90 procent. Betydligt högre än det vinsttak på 7 procent, som föreslås i regeringens välfärdsutredning.

En allt större andel av länens kostnader går till köp av vård från privata utförare. Och med regeringens välfärdsutredning vill man nu se till merparten av pengarna går till just vård, och inte till privata vinster.

I utredningen föreslås därför ett vinsttak som bör vara ungefär där tjänstesektorn ligger i snitt - det vill säga en avkastningsnivå på cirka 10 procent.

Capio vårdcentral i Gävle ligger långt över. Med ett överskott som förra året landade på över 90 procent mer än vad man investerat i verksamheten, har man kunnat ta ut över 6 miljoner i utdelning.

Sticker Capio vårdcentral i Gävle ut i lönsamhet? 

— Ja, det vill jag nog säga att den gör, i positiv mening, säger Daniel Olsson, vice affärsområdeschef för Capio Närsjukvård. 

Och vad beror det på?

— Man är väldigt kostnadsmedveten och man har framförallt en väldigt duktig personalgrupp som tar hand om patienterna.

Region Gävleborg, som står för vårdcentralens intäkter, har ingen rätt till insyn i Capios interna redovisning. Men när Tommy Berger, socialdemokratiskt regionråd, får höra vad avkastningen ligger på, reagerar han starkt.

— Jag tycker att det är anmärkningsvärt högt. 

Men kan det vara värt det, att för en bättre vård, kanske betala sex miljoner extra? 

— Nej jag tycker att de pengarna ska finnas kvar i verksamheten, säger Tommy Berger. 

Och det kanske de gör - fast på andra håll i landet där Capios verksamhet går mindre bra. Skattepengar kan därför flyttas från ett län till ett annat.

Överskottet finansierar också andra kostnader som ligger högre upp i koncernen, menar Daniel Olsson.

— Redovisningstjänster, kvalitetsutveckling, chefsläkare etc, de kostnaderna ligger alltså inte i Capio vårdcentral i Gävle AB, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".