Hoppande barn. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Foto: Claudio Bresciani/TT.

Storasyskon blir oftare chef

Björn Öckert: Har att göra med hur föräldrar behandlar syskonen
1:11 min

Äldre syskon har större chans att bli chef och yngre syskon startar oftare egna företag. Det är några av slutsatserna i en ny rapport.

Det är faktiskt så att barns placering i syskonskaran påverkar både personlighet och yrkesval.

– Det finns två huvudsakliga förklaringsmodeller. Den ena handlar om hur föräldrar behandlar barn beroende på syskonordning. Det andra har att göra med syskon relaterat till varandra, säger Björn Öckert en av rapportförfattarna. 

Storasyskon har bättre social förmåga än småsyskon, enligt dagens rapport från forskningsinstitutet IFAU. De har större uthållighet, initiativförmåga, social mognad och känslomässig stabilitet.

Äldre syskon klarar sig också bättre på arbetsmarknaden då de har större chans att hitta jobb och att arbeta som chef. En förstfödd har omkring 20 procent större chans att vara chef jämfört med syskon nummer tre. Däremot driver småsyskon oftare eget företag.

Finns det något positivt med att vara yngsta barnet? 

 – Det verkar som att yngre syskon i större utsträckning startar eget företag. För kvinnor ser vi också att de i större utsträckning jobbar inom kreativa yrken, säger Björn Öckert. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".