Allt fler blir mobbade på sin arbetsplats.
Allt fler blir mobbade på sin arbetsplats. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Mobbad på jobbet ett växande problem

"Jag möttes av total nonchalans"
1:16 min

Allt fler upplever att de mobbas på sitt jobb. Sedan 2010 har antalet anmälningar fördubblats.

Förra året fick Försäkringskassan 1160 anmälningar om arbetssjukdomar på grund av mobbning eller kränkande särbehandling.

Det är en fördubbling sen 2010. För Anna startade utfrysningen på jobbet förra våren och eskalerade under sommaren.

– När jag skulle dela ut arbetsuppgifter så möttes jag av total nonchalans, att de inte blev gjorda eller dåligt gjorda och det inte lyssnades på vad jag sa.

Anna är långt ifrån ensam. I Gävleborg anmäldes totalt 62 arbetssjukdomar orsakade av kränkande särbehandling mellan åren 2011-2015, visar statistik från Arbetsmiljöverket. Att gå till jobbet var en plåga berättar Anna.

– Jag sov dåligt, vaknade flera gånger på nätterna, och jag hade en klump i magen och mådde illa helt enkelt av att gå dit och möta dom här som inte ville ha mig där. Jag var inte välkommen på mitt eget jobb.

Det är arbetsgivaren som har ansvaret för att arbetsmiljön är sund och säker, att kränkande särbehandling förebyggs och att drabbade tas om hand. Men Anna blev mobbad av både kollegor och chefer.

– Kollegorna baktalade och cheferna lyssnade på dem och inte på mig utan konstaterade att jag inte var önskvärd på kontoret.

Vad gjorde facket?

– Ingenting. Facket konstaterade att företaget följde alla avtalsregler.

Anna såg ingen annan utväg än att säga upp sig.

– Det var en oerhörd lättnad och skönt att slippa ha kontakt med dem igen och inte behöva fundera vad som skulle hända på dan.

Anna heter egentligen någonting annat och inslaget har en medarbetare på P4 Gävleborg läst in annans citat. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".