De som bör vaccinera sig är bland annat de som har olika kroniska sjukdomar.
1 av 2
De som bör vaccinera sig är bland annat de som har olika kroniska sjukdomar. Foto: TT
Gävleborgs smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.
2 av 2
Gävleborgs smittskyddsläkare Signar Mäkitalo. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio

Årets influensa på väg – hög tid att vaccinera sig

Signar Mäkitalo: Det är klokt att vaccinera sig
1:15 min

Ännu har inget influensafall rapporterats i Region Gävleborg, men det är hög tid för dem som tillhör riskgrupperna att vaccinera sig mot årets influensa.

De som i första hand bör vaccinera sig är de som har kroniska sjukdomar som hjärtsvikt, astma, kroniska lungsjukdomar eller har nedsatt immunförsvar.

Dessutom bör barn med multifunktionshandikapp och gravida från vecka 16 vaccineras, liksom äldre. Men informationen når inte alla.

– Jag tycker nog att vi når ut till de äldre för de är så lätta att nå, men sedan har vi en stor grupp med hjärt- och lungsjukdomar som är yngre än 65 år och dem når vi inte alltid, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg

Men de bör också vaccineras?

– Ja, det tycker jag. Vi har ju följt det här under flera år och sett att det är framför allt de som har dessa sjukdomar som hamnar på sjukhus, framför allt om de inte vaccinerat sig. Så vi har fog för att säga att det är klokt att vaccinera sig, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".