Lennart och Irene Valleräng och Magnus Lindberg gefleortens mejeri mjölkpris
Lennart och Irene Valleräng, mjölkbönder, och Magnus Lindberg, vd Gefleortens mejeri. Foto: Catrin Landén/Sveriges Radio.

Lokalt mejeri höjer ersättningen för att stötta bönderna i Gästrikland

Lennart Valleräng, bonde: I fjol var det tufft
3:35 min

Gefleortens mejeri höjer nu ersättningen till sina mjölkgårdar som varit hårt pressade den senaste tiden.

Den hårda konkurrensen på världsmarknaden pressar mjölkpriserna i Sverige som måste förhålla sig till storföretagens priser.

– Det har varit ett väldigt tryck på världsmarknaden under ett par års tid det är faktiskt först nu de senaste veckorna vi börjar se lite ljusning på det, säger Gefleortens vd Magnus Lindberg.

I fjol var det tufft.

Lennart Valleräng i Hedesunda har varit mjölkbonde sen 1980. Mjölkpriset har förändrats många gånger under åren.

– Lönsamheten har gått upp och ned. I fjol var det ett tufft år då gick det ned kraftigt. För oss betydde det 500 000 kronor back i och med att det sänkts över 50 öre. Nu har det gått upp lite igen så det är 100 000 plus om man säger, de här 15 örena som vart nu, säger Lennart Valleräng.

Catharina Engblom, mjölkbonde i Holmsveden som leverar till Arla, sitter också i LRF:s regionförbund. LRF Mjölk har en nationell handlingsplan för hur mjölkpriset ska höjas men även lokalt görs det en del.

– Vi i länet har väl också försökt dra vårt strå till stacken med kontakter med bank för att rädda upp det vi kan i vårt län. Det har ju varit allvarligt för en del mjölkbönder, faktiskt. Det ser vi ju för det är många som slutar också, säger Catharina Engblom.

Vi har det stödet bland konsumenterna i närområdet.

Gefleortens mejeri höjer nu ersättningen för sina mjölkbönder. Anledningen är att de vill försöka stärka ekonomin ute på gårdan så mycket som de kan.

–  Det som möjliggör att vi kan höja nu är att vi höjer priset i handeln. Där går vi lite före de andra mejerierna kanske och höjer priset ut till konsument. Vi känner att vi vill höja värdet på den lokala mjölken och vi tror också att vi har det stödet bland konsumenterna i närområdet, säger Magnus Lindberg.

Det höjda mjölkpriset är positivt, tycker Lennart Valleräng, men det behövs mer.

– Det är ju mycket att ta igen sen fjolåret som jag berättade tidigare men det är klart att det är ju positivt. Det behövs mer, tror jag, för att inte fler ska sluta och nästa generation ska våga ta över

– Jag håller med, säger Arla-bonden Catharina Engblom.

Även Arlas bönder i länet har fått ersättningen höjd något under hösten.

– Vi behöver ha en högre nivå ett längre tag för att mjölkföretagen som finns kvar ska hämta igen sig, säger Catharina Engblom. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".