Drönare.
1 av 2
Drönare. Foto: Heiko Junge/TT.
Stefan Olsson verksamhetsledare för Missing People Gävleborg.
2 av 2
Stefan Olsson verksamhetsledare för Missing People Gävleborg. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio.

Drönarkameror kan bli tillåtet vid sök efter människor

”Ovärderlig att kunna söka från luften”
0:55 min

Datainspektionen öppnar nu för möjligheten att ansöka om undantag mot det förbud som föreslagits mot användningen av drönare som är utrustade med kamera.

För Missing People är det ett glädjande besked eftersom de ser stora möjligheter med att använda tekniken för att leta efter försvunna personer.

– Det gäller i första hand att söka av områden där det är svårtillgänglig terräng, det kan vara svårt eller till och med förenat med livsfara för sökare att ta sig fram i de här områdena, där är en drönare ovärderlig just att kunna söka från luften, och framförallt söker vi av sådana områden snabbare från luften, säger Stefan Olsson som är verksamhetsledare för Missing People i Gävleborg.

Missing People kommer nu att söka tillstånd från samtliga länsstyrelser för att snabbt kunna fortsätta använda drönare, skriver de i ett pressmeddelande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".