Partisekreterare Tobias Tobé (M) och Per Nilsson.
Partisekreterare Tobias Tobé (M) och Per Nilsson. Foto: Emil Langvad/TT & Björn Larsson Rosvall/TT

Per Nilsson från Ockelbo får lämna som kommunikationschef för M

"Han har brustit i sitt ledarskap"
1:45 min

Moderaternas kommunikationschef Per Nilsson, som kommer från Ockelbo, får lämna sin post, efter att en av hans medarbetare kallat S-ministern Annika Strandhäll för hora.

Per Nilsson får däremot inte sparken, utan kommer att finnas kvar hos Moderaterna som analyschef, uppger partisekreteraren Tomas Tobé.

– Per Nilsson har inte befunnit sig i rummet, men har brustit i ledarskap, säger han.

Ytterligare tre medarbetare har fått en arbetsrättslig erinran och en person sägs upp.

Åtgärderna är en direkt följd av att Delmon Haffo, M-politiker och tjänsteman på Moderaternas partikansli, i ett videoklipp på nätet kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för hora. Han fick genast sparken och lämnar också alla sina politiska uppdrag.

– I det parti jag leder kallar ingen någon för hora, oavsett vilket parti de är ifrån eller var de kommer ifrån, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

I ett inlägg på Facebook skriver Per Nilsson att "handlingar får konsekvenser". Han fortsätter:

"Det som skedde var oacceptabelt, kränkande och allvarligt. Jag var inte på kontoret när det inträffade, men som ansvarig chef är det jag och ingen annan som är ytterst ansvarig. Svårare än så är det inte."

På videoklippet hörs flera personer skratta åt Delmon Haffo när han Annika Strandhäll för hora. Det är dessa personer - och deras chef Per Nilsson - som har haft "allvarliga samtal" med Tomas Tobé under dagen.

Anna Kinberg Batra ville tidigare inte svara på om hon fortfarande har förtroende för Per Nilsson. Nyligen skrev han "When they go low, we kick them in the balls" på Facebook.

– Jag föredrar uttrycket som Michelle Obama använder: If they go low, we go high. Vi måste vara större än så här, säger Anna Kinberg Batra, som säger att hon blev ledsen och arg när hon såg klippet.

– Den politiska debatten kan vara hård i sak, men det får aldrig förekomma kränkningar mot någon, oavsett kön eller parti.

Statsminister Stefan Löfven är orolig för att det ska bli en smutsig valrörelse 2018, likt den nyligen avslutade amerikanska.

– Nu är det en uppgift för oss alla att se till att vi inte får samma erbarmliga valrörelse här, väljarna ska ta ställning till viktiga frågor, då ska vi ägna oss åt sakpolitik, inte koncentrera oss på att smäda varandra och kasta invektiv, säger Löfven till TT i samband med ett besök i Umeå.

En del har kritiserat Löfven för att han i sina första kommentarer av Delmon Haffos uttalande verkade göra det hela till en fråga om moderat partikultur och partipolitik.

– Det som hände i går var en väldigt exceptionell händelse på deras partikansli, då kommenterade jag det, det måste de hantera. Men vi har alla en uppgift att se till att vi har ett bra samtalsklimat, säger Löfven.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".