Svenske landslagstränaren Rikard Grip försöker väcka en helt tröttkörd Emil Jönsson efter målgången i OS 2014 i Sotji. Foto: Terje Bendiksby/TT
Svenske landslagstränaren Rikard Grip försöker väcka en helt tröttkörd Emil Jönsson efter målgången i OS 2014 i Sotji. Foto: Terje Bendiksby/TT

Förbundskapten Grip om länsåkarna

Grip: "Anton behärskar båda stilarna bra"
1:31 min

Hur bra är länets största längdskidhopp? P4 Gävleborg tog ett snack med förbundskapten Rikard Grip.

Förbundskapten Rikard Grip finns givetvis på plats vid längskidpremiären i Bruksvallarna. I dag handlar det om 10 kilometer klassiskt för damer och 15 för herrar.

P4 Gävleborg bad förbundskaptenen värdera de landslagsaktuella åkarna från Gävleborg.
En av dem är Evelina Settlin som finns med i landslagets utvecklingslag, men som vill ta steget upp i A-laget.

– Det är små marginaler. Får man det sista lilla steget så är man med där uppe, och det är det man går och tror och hoppas ska komma. Det handlar om att få ett år till av hårdhet så blir det ännu bättre för henne, säger Grip.

På herrsidan finns förstås sprintåkaren Emil Jönsson, som av försiktighetsskäl står över tävlingarna här i Bruksvallarna på grund av en skadad magmuskel. Rikard Grip:

– Det jag sett och hört är positivt för hans del. Förhoppningsvis är han tillbaka snart efter lite trassel.

Förbundskapten Grip är också glad att ha sina rutinerade stjärnåkare, dubble OS-guldmedaljören i stafett, Daniel Richardsson tillbaka.

– En väldigt kompetent skidåkare som har mycket erfarenhet. En traditionsbärare vad gäller träning och kultur som är oerhört värdefull för oss.

Är båda aktuella i världscupen i finska Ruka nästa helg?

– Absolut. Det är de båda två. Det här är två etablerade åkare som presterar väldigt bra när de är på topp.

En annan som åkt en del i landslaget är Richardssons klubbkamrat Anton Lindblad som slutade på 13:e plats igår.
– Anton är en person som kan hantera båda stilarterna på ett bra sätt. Tar han det sista klivet så är han med helt där uppe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".