Victoria Strandberg-Zarotti, biträdande rektor på Vallbacksskolan, tror att skolorna kan behöva ta över Fjärran Höjder-badet framöver när det kommer till könsneutrala omklädningsrum.
1 av 2
Victoria Strandberg-Zarotti, biträdande rektor på Vallbacksskolan, tror att skolorna kan behöva ta över Fjärran Höjder-badet framöver när det kommer till könsneutrala omklädningsrum. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
Jazz Bydén.
2 av 2
Jazz Bydén. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.

Svårt för skolor att erbjuda omklädningsrum för transpersoner

Jazz, 14: Jag kände mig otroligt obekväm
1:35 min

Många högstadie- och gymnasieskolor har inga könsneutrala omklädningsrum. Något som ställer till det för unga transpersoner.

Jazz Bydén i Kilafors hade först svårt att få ett eget omklädningsrum på sin skola.

– Förut kunde jag inte vara med på idrotten. Jag tyckte inte att det var rättvist att jag skulle tvingas byta om på en toalett. Så jag vägrade att vara med, berättar han.

Många transpersoner väljer att inte vara med på idrotten eftersom det känns så ångestfyllt att byta om med andra.

När Jazz Bydén insåg att han var en kille i en tjejs kropp kändes det plötsligt fel att byta om både med tjejerna och med killarna.

– När jag bytte om med tjejerna så kände jag mig otroligt obekväm. Jag försökte alltid vänta tills de flesta hade gått så att jag kunde gå in i duscharna själv. Sen klädde jag på mig snabbt så att ingen skulle kolla på mig.

Själv skulle han kunna tänka sig att byta om med killarna, men han tror att det skulle ställa till andra problem. 

– Jag vet att de inte ser mig som en kille, så då skulle det vara dåligt för dem.

På Vallbacksskolan i Gävle finns det låsbara bås med duschar som underlättar, berättar Victoria Strandberg-Zarotti, biträdande rektor på Vallbacksskolan

– Så man måste inte byta om inför alla andra.

Men i framtiden tror hon att skolorna generellt måste tänka om.

– Framöver kanske vi måste tänka mer så i skolorna, att vi måste ha omklädningsrum som inte är bundet till ett kön.

På Jazz Bydéns skola har man nu fixat så att han kan byta om i ett separat omklädningsrum. Och det känns skönt.

– Nu kan jag äntligen vara med, och få mitt betyg som jag vill ha. Jag tycker inte att ett omklädningsrum ska behöva vara så svårt att fixa. För ett betyg är väldigt viktigt när man går ut skolan. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".