Äppelträdet i Gävle.
Äppelträdet i Gävle. Foto: Ingegerd Sörgard/Sveriges radio

Ny offensiv i äppelkriget i Gävle

"Vi har fått in 6.283 namnunderskrifter"
1:15 min

Väktarna av Sveriges kanske äldsta och största äppelträd i Sofiaparken i Gävle ger sig inte. I dag blåste en ny motion i Gävle kommunfullmäktige oväntat nytt liv i diskussionen om trädets bevarande.

Vid kommunfullmäktige i dag hade fyra politiker lämnat in en ny motion om att detaljplanen för fastigheten där trädet växer ska rivas upp.

Det blev så klart ett gyllene tillfälle för äppelträdets vänner med pomologen Sylve Rolandsson i spetsen att ännu en gång dra igång debatten.

– Vi har överlämnat en lista med 6.283 namnunderskrifter men det var ett svalt mottagande av kommunstyrelsens moderate ordförande Inger Källgren Sawela, säger Sylve Rolandsson.

Fastigheten med det unika äppelträdet är privatägd och sedan kommunen försökt men misslyckats med att både ändra bygglovet för radhus på tomten och med att köpa fastigheten, borde saken vara utagerad. Men sedan fyra politiker med miljöpartisten Inger Schörling som frontalfigur på nytt motionerat om att kommunen gjort ett misstag och att detaljplanen ska upphävas, får debatten ny fart.

Nu måste ärendet beredas på nytt, trots att det enligt kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela inte har några som helst förutsättningar att kunna drivas vidare. Hon är därför inte särskilt imponerad av Sylve Rolandssons tjocka buntar med namnunderskrifter.

– Nej, för mig är äganderätten det viktigaste. Det är en privatperson som äger den här fastigheten och för mig är det bra mycket viktigare än de här namnunderskrifterna, säger hon.

Ett aldrig så gammalt äppelträd är alltså inte någon politisk fråga?

– Nej, äppelträdet ägs av en privatperson, inte av Gävle kommun, konstaterar Inger Källgren Sawela.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".