Foto: Privat
Foto: Privat
#skummetihamre

Hudiksvalls kommun vill överklaga Hamrebeslut

Kommunchefen: Räddningstjänsten gjorde inte fel
1:02 min

Hudiksvalls kommun vill överklaga länsstyrelsens beslut om att räddningstjänsten ska ses som ansvariga efter vattenföroreningarna i byn Hamre.

Hudiksvalls kommun tycker inte att Norrhälsinge räddningstjänst gjorde fel när de använde ett brandskum som förorenade brunnar i byn Hamre vid en villabrand i januari 2015. 

I fredags tog länsstyrelsen beslut om att räddningstjänsten är ansvariga och därför måste vidta åtgärder för att se till att vattnet går att dricka.

– Vi kommer att föreslå kommunstyrelsen att överklaga ärendet till mark- och miljödomstolen, säger Bengt Friberg, kommunchef i Hudiksvall. 

Kommunen tycker även att ärendet är viktigt, och därför behöver prövas i en högre instans. Om räddningstjänsten ses som ansvariga kan det påverka vad de vågar göra under släckningsinsatser framöver. 

– Kommer räddningstjänsten då våga göra insatser och våga släcka bränder på samma sätt? Jag är inte så säker på det. Det är också ett skäl till att det är viktigt att det lyfts till en högre nivå, säger Bengt Friberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".