Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio
Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio
KRÖNIKA: NIKLAS FOLKEGÅRD

Hårbottens frizon i Knisselbo

"En dålig dag för håret är en dålig dag för människan"
3:54 min

Det råder ett sällsamt lugn över Knisselbo. Luften är perfekt tempererad och luftfuktigheten välbalanserad. Knisselbo är som en humidor, fast den som provat båda ställena vet att det är mindre trångt här.

Det perfekta klimatet är ingen slump.
I förra veckan beslöt kommunstyrelsen att inrätta en frizon här i Knisselbo. En frizon för människor med överkänslig hårbotten. I dessa tider gäller det ju att lyssna på människors oro, och just här i Knisselbo är folk oroliga för sin hårbotten.

Dålig spiral

Vi har väl alla varit där. En dålig dag för håret är en dålig dag för människan. Det kan räcka med att håret är lite för torrt på morgonen, man byter schampo i panik och vips är håret alldeles fett istället. Plötsligt är man fast i en negativ spiral som bara kan sluta i katastrof. Det kan bli mjälligt, det kan bli frissigt eller det kan bli toppluvan på hela dagen. Men det blir aldrig bra. Försöker man lösa problemet på ett intellektuellt plan slutar det bara med att man kliar sig i huvudet under en särskilt svår fas av tankearbetet. Och kliar man sig i huvudet blir allting sju resor värre.

Det blundande samhället

Folk i Knisselbo vet mer än nog om de här problemen. De har haft dåligt hår i årtionden. Folk här har så frissigt hår att folkbokföring är en omöjlighet – det går inte att lista ut hur många huvuden det egentligen gömmer sig under ett hårsvall som aldrig står stilla. Och visst kan man dölja fett hår i en huvudbonad, men bara tills det börjar droppa. Knisselbos vägkanter var fulla av fettstänk, mjäll och håravfall fram tills kommunen inrättade den här frizonen.

Kampen för frizonen

Men det har inte varit en lätt resa. Hårproduktsbranschen är en samvetslös miljardindustri som spenderar tre gånger sin egen omsättning på lobbyverksamhet för att misstänkliggöra alla med överkänslig hårbotten. Det finns ingen överkänslig hårbotten, det saknas en conditioner, menar industrin.

Men Knisselboborna är trötta på att köpa sig ur en kris de själva inte skapat. De har provat snart sagt varenda deep repair, havsvattenspray och vitamininpackning som finns på marknaden.

I Knisselbo är det inte ovanligt att man har ett badrumsskåp med egen ingång, fullt av produkter som bara gör det värre. Men tack vare ett hårt och ideellt arbete från de överkänsligas intresseförening – Hårsäcken – har kommunen äntligen inrättat en frizon för alla med överkänslig hårbotten.

Hur är det här

Kommunen reglerar luftfuktighet och temperatur i Knisselbo för att håret ska må optimalt. Hårtork är förbjudet, liksom införsel av hårborstar av låg kvalitet. Vägarna saltas endast sparsamt, och kommunen går dagligen igenom Knisselbobornas skafferier och rensar bort livsmedel som är dåliga för håret. Kvar blir bara blåbär, mandlar, öl och ägg. Livets nödtorft. När solen tittar fram står kommunala tjänstemän där med kommunala parasoller för att skydda den som till nöds måste gå ut.

Men folk i Knisselbo uppmanas att stanna inne. Den som går ut har oftast ett ärende och den som har ett ärende riskerar att bli stressad. Och stress är inte bra för håret.

Det här är Niklas Folkegård från Knisselbo, onsdag

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".