Facebooksida och händer på ett tangentbord
Några enkla rutiner kan försvåra avsevärt för hackerattacker. Foto: TT

Se om ditt lösenord är läckt - och håll det säkert i framtiden

Hackaren: "Byt lösenord"
1:50 min

Det går att minska sannolikheten att någon kommer åt mejl- eller Facebook-kontot avsevärt med några knep.

Många inloggningsuppgifter sprids i stora jätteläckor som i vissa fall kan innehålla hundratals miljoner lösenord. Det finns sajter som samlar ihop dessa läckor och gör dem sökbara utan att avslöja vad som finns lagrat i övrigt, som information om lösenord eller personliga uppgifter.

SVT har sammanställt en databas med de konton som fanns med i sin granskning där det visade sig att uppskattningsvis 10 miljoner svenskars användaruppgifter läckts.

Den största sidan för den här typen av sökningar heter "Have I been pwnd?". Sidorna bygger på delvis olika uppgifter så det är värt att söka på båda. På Have I been pwnd? går det också att skapa en bevakning så du får ett e-post om ditt konto dyker upp där i framtiden.

Genom att söka på de e-postadresser som man använder (till exempel jobb- och privatmejlen) kan man se om ens konto läckts tidigare. Byt direkt lösenord på sajterna det gäller, och alla andra sajter där du använt samma lösenord.

Säkra lösenord

Analyser av läckor visar att många väljer usla lösenord. Bland de lösenord som förekommer flest gånger är "12345", "password" och "qwerty".

Ett bra lösenord ska inte bestå av ord som finns i någon ordbok, blanda stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. De ska också vara minst åtta men helst tolv tecken långa. Problemet är så klart att det är orimligt att komma ihåg sådana lösen till alla sajter man använder.

En variant på detta är så kallade lösenordsmeningar, grammatiskt korrekta men absurda meningar som inte sannolikt förekommer i någon bok. Till exempel "fiolensrikstagsmagnetefterlysesiguld". Lättare att minnas, men svårare att skriva.

En lösning är att använda en så kallad lösenordshanterare. Det är ett program som slumpar fram säkra lösenord åt dig och sparar dem i en säker databas. Den databasen krypteras och låses med ett enda lösenord, och man bör då vara extra noga med att välja ett riktigt säkert lösenord som du memorerar. Vissa lösenordshanterare kan även användas på telefonen och det finns lösningar för att synka den krypterade databasen till alla datorer och telefoner som man använder.

För att detta ska förbli säkert måste såklart datorn och telefonerna också vara fria från skadliga program som kan fiska upp informationen. Antivirusprogram är i dag viktigt, och det gäller att vara väldigt försiktig med de e-post man får och vilka filer man laddar ner från nätet. Grundinställningen ska vara att behandla alla bilagor i e-post med stor försiktighet, och det gäller inte bara program utan även dokument kan vara falska och infektera datorn om man kör dem.

Dubbel säkerhet minskar risken

Ytterligare ett sätt att skydda e-postkonton och sociala medier är så kallad tvådelad autentisering. Det stöds av de flesta stora företagen i dag och innebär att du förutom lösenordet får en kod i ett sms eller en särskild app som du måste använda när du loggar in på en dator för första gången.

Google, Facebook, Twitter och Apples sajter är exempel som stöder tvådelad autentisering.

Du brukar också kunna välja att lita på en dator så att du inte alltid behöver telefonen tillgänglig för att logga in just där. Så när du loggar in på datorn hemma räcker det med vanligt lösenord, men om du lånar en dator väljer du att den inte är betrodd.

Exakt hur det går till varierar lite men informationen finns under säkerhetsinställningarna. Läs på hur det fungerar innan du slår på funktionen och ta reda på hur man kan återställa lösenordet. Annars kan du bli utelåst från kontona om du till exempel förlorar telefonen och numret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".