Gefle IF symbol

Spelare i Gefle IF åtalas för hustrumisshandel

Klubbdirektör Pär Lagerström: Vi kommer inte att förhandla med honom nu
1:47 min

En spelare i Gefle IF åtalas nu misstänkt för ha misshandlat sin hustru.

Det var i februari som spelaren enligt åtalet ska ha slagit sin fru i ansiktet och tagit ett grepp nedanför halsen på henne och skakat om henne.

Han ska också ha hotat hustrun och förstört hennes mobiltelefon. Mannen nekar till misshandeln men erkänner skadegörelse.

Under våren har Gefle IF låtit spelaren vara med i truppen trots misstankarna, men i och med åtalet ändrar de sin hållning. 

– Han är inte aktuell att tas ut i en matchtrupp av respekt för den process som råder och vi kommer heller inte att påbörja några som helst kontraktsförhandlingar med en spelare som är åtalad, säger Pär Lagerström som är klubbdirektör i Gefle IF.

Varför inte då? 

– Med hänsyn till den process som råder så vill inte vi göra det, utan den processen får ha sin gång.

Under året har ni ju valt att låta honom spela, trots den här misstanken, hur kommer det sig?

– Det var ett beslut som togs där och då, nu har vi ett nytt faktum och då tar vi det här beslutet, säger Pär Lagerström.

Gefle IF har som arbetsgivare gjort en åtgärdsplan som de inte vill berätta närmare om. 

Gefle IF har även nyligen valt att vara med i en kampanj som handlar om mäns våld mot kvinnor med några av sina profiler. Men klubbdirektlren Pär Lagerström säger att den kampanjen inte har något samband med misstankarna mot en av de egna spelarna att göra.

– Det finns ingen som helst koppling. Det handlar om Gefle IF:s värdegrund. 

Kan det inte ses som dubbelmoral, att vara med i en sådan kampanj, men samtidigt låta en person som är misstänkt för kvinnomisshandel spela? 

– För mig är vi väldigt tydliga i vad Gefle IF står för. Vi är hundra procent emot all form av våld. Den här kampanjen är ett sätt att visa det. Jag är väldigt trygg och tydlig med att vi står bakom den till hundra procent.

Brottet kan ge fängelse.

Gefle IF har tidigare haft flera spelare som dömts för allvarliga brott. 2010 dömdes en spelare till två års fängelse för våldtäkt mot en 18-årig tjej på en fest. 2012 fick en annan spelare villkorlig dom och dagsböter efter att han tagit stryptag på sin exfru.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".