Javed Khan
Javed Khan gav ifrån sig alla sina pengar på en ny lägenhet, men blev vräkt efter bara någon månad. Foto: Malin Jansson / Sveriges Radio

Javed från Afghanistan blev lurad på en hel årshyra

"Jag trodde på honom"
1:06 min

När Javed Khan från Aghanistan kom till Gävle våren 2015 krävdes han på en hel årshyra i förskott - men snart visade det sig att mellanhanden stoppat merparten i egen ficka. En låg inkomst och bristande kontaktnät gör nyanlända extra utsatta för bedrägerier på bostadsmarknaden.

Personen, en man i 30-årsåldern, var också från Afghanistan och Javed Khan trodde på honom när han sa att han skulle hjälpa familjen med bostad i Gävle.

Men för det krävde han nära hundra tusen i förskott. Efter någon månad visade det sig att pengarna inte betalats till hyresvärden och Jahved Khan med familj blev vräkta.

Under gårdagen med fortsättning idag tisdag ställs personen till svars vid Gävle Tingsrätt.

— Jag grät när jag fick reda på att jag skulle lämna lägenheten, säger Javed Khan. 

Men mannen nekar till brott och sådan här typ av brottslighet är oftast svår att utreda, i synnerhet vad gäller den åtalades uppsåt.

— Ekonomisk brottslighet, när vi pratar om bedrägerier och förskingring, är oftast lite mer svåra att utreda, säger Gustav Andersson som är mannens advokat i målet. 

Javed Khan med familj står nu på benen igen men året har varit tufft för familjen när alla pengar försvann under lägenhetsaffären.
Nu kräver han sina pengar tillbaka.

— Alla pengar som jag hade, det lämnade jag till honom. För jag trodde på honom att jag skulle få bo där i ett helt år, säger Javed Khan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".