Upprörda känslor när schimpansen Linda måste flytta från Furuviksparken (det är inte Linda på bilden).
1 av 3
Upprörda känslor när schimpansen Linda måste flytta från Furuviksparken (det är inte Linda på bilden). Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Elin Lundgren, Socialdemokratisk riksdagskandidat.
2 av 3
Elin Lundgren, Socialdemokratisk riksdagskandidat. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio.
Daniel Hansson, djurchef på Furuviksparken.
3 av 3
Daniel Hansson, djurchef på Furuviksparken. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.

Starka känslor om att flytta schimpans från Furuvik

5:53 min

Furuviksparkens flytt av schimpansen Linda väcker många känslor. En namninsamling på nätet har samlat in närmare 2000 underskrifter.

Även den Socialdemokratiska riksdagsledamoten Elin Lundgren har gett sig in i debatten i ett blogginlägg som hon publicerade i helgen.

– Jag har funderat länge på djurens rättigheter och vi är ju ganska bra på att ha djur främst som underhållning. För mig blir det väldigt tydligt att konsekvenserna för varje enskild individ blir väldigt skarpa, precis som för Linda, när djuret inte längre passar in i ett pussel eller i en verksamhet som man vill ha, är det väldigt olyckligt för djuret, säger Elin Lundgren. 

Furuviksparken har fått ta emot mycket kritik efter att nyheten om flytten av Linda kom.

– Det är precis det här som är det stora problemet i den här polariserade frågan. Att den som kritiserar oss värnar den enskilda individen som de har framför sig. Vi värnar naturligtvis också individen men vi har ett mycket större syfte och det är att bevara hela arten, säger Daniel Hansson som är Furuviksparkens djurchef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista