Polishuset i Gävle. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio.
Det är åklagarkammaren i Gävle som nu åtalar 43-åringen i Märsta. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio

Grovt rånöverfall i Gävle klaras upp

Rånoffren bands till händer och fötter
1:35 min

Ett väpnat rån hos ett medelålders par på Brynäs den 17 september i fjol börjar klaras upp. Sedan en 43-årig man i Märsta i somras häktats för bland annat grovt vapenbrott, har DNA-spår kunnat visa att mannen också deltog i rånet i Gävle. Han åtalas nu även för det brottet.

Överfallet på Gävleparet skedde i samma ögonblick som de kom hem från en företagarmässa. Troligen hade rånarna tipsats om att paret just denna dag också medförde en större summa pengar berättar Peter Helsing, kammaråklagare i Gävle:

– Rånarna var minst två till antalet, hade skarpladdade vapen och såg till att binda sina offer till händer och fötter med tejp och buntband. Dessutom satte man på dem örngott som huvor över deras huvuden.

Det var ett grovt, brutalt rån, konstaterar Peter Helsing.

– Ja, det var med tanke på omständigheterna ett "fult" rån säger han.

Hur klarade sig de överfallna paret?

– De blev förstås mycket chockade men fysiskt klarade de sig bättre, dock med en del skador, säger åklagaren.

Efteråt försvann rånarna spårlöst med 373 765 kronor i byte och polisens utredare famlade inledningsvis i mörker. Utredningen hann till och med läggas ned innan 43-åringen i somras alltså greps i Märsta och ett DNA-prov togs som sedan rutinmässigt jämfördes med andra prov från brottsplatser runt om i Sverige.

– Då fick vi plötsligt träff mot de spår vi hade säkrat från rånet på Brynäs, säger Peter Helsing.

Att det dröjde så länge att få upp spåret kan bero på att 43-åringen effektivt har lyckats hålla sig undan polisen:

– Det här är ingen man som polisen kände till förrän de här senare brotten i Stockholm blev uppdagade, säger Peter Helsing.

Enligt obekräftade uppgifter ska mannen ha koppling till organiserad brottslighet?

– Så kan det vara, men jag har inget i min utredning som visar på det!

Fortfarande är 43-åringen endast häktad för grova narkotika- och vapenbrott, men han kommer nu också att åtalas för grovt rån i Gävle. Bevisläget är riktigt, riktigt gott säger Peter Helsing:

– Ja, hans DNA har säkrats i brottsoffrens lägenhet och det knyter honom till brottsplatsen. Ett sådant bevis är ju väldigt starkt!

Därmed är förutsättningarna för att 43-åringen också ska kunna fällas för grovt rån goda. Det är ett brott som ger minst fyra års fängelse och Peter Helsing är nöjd med att rättvisan till sist kommit i fatt åtminstone en av gärningsmännen vid rånet i Gävle.

– Ja, det känns jättebra, det måste man säga! Konstaterar Kammaråklagare Peter Helsing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".