Akademiska Sjukhuset i Uppsala.
Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Därför är det lång kötid till könsutredningar

"Det ser likadant ut i hela landet och i Europa"
3:05 min

Det är långa kötider för att genomgå en utredning som krävs för en könskorrigering. Utredningsteamet på Akademiska Sjukhuset har sett en ökning av transpersoner som söker hjälp.

På mottagningen för könsdysfori vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala arbetar ett team bestående av kuratorer, psykiatriker och psykologer.

Där arbetar de med transpersoner som bland annat vill genomgå en könskorrigering - men först måste de gå igenom en könsutredning, som kan ta upp till två år.

Men för att få genomgå den krävs först en remiss till mottagningen, och första mötet kan en få vänta i flera månader. 

– Sedan en tid tillbaka har vi ungefär en väntetid på sex månader, berättar Jenny Wennersten som arbetar som kurator och koordinator vid mottagningen för könsdysfori i Uppsala. 

– Jag tycker det är viktigt att få ned väntetiderna. Det känns inte riktigt rimligt att det ska ta mer än sex månader. 

Bara på några år har väntetiden för en utredning blivit mycket längre menar Jenny Wennersten som är en del av utredningsteamet vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala. 

– Att utredningsköerna växer beror helt enkelt på att det är fler som söker den här typen av hjälp.

Hur kommer det sig? 

– Vi vet inte varför. Det ser likadant ut i hela landet och i Europa. Det finns tankar och funderingar kring ett öppnare samhällsklimat, mer information att tillgå och vilken hjälp som finns att få när man upplever könsdysfori. 

Då utredningsköerna blir allt längre och längre är det även många personer som självmedicinerar sig själv under väntetiden, något som Jenny Wennersten ser som ett stort problem. 

– Det är naturligtvis problematiskt. Könsdysfori är något som ska utredas och det ska ställas en diagnos innan man börjar en medicinskbehandling. 

Vad krävs då för att få ned väntetiderna? 

– Som för alla mottagningar med långa väntetider så krävs det ökade resurser helt enkelt. Om vi ska kunna möta personer snabbare så behöver vi fler personer som utreder, säger Jenny Wennersten som arbetar som kurator och koordinator vid mottagningen för könsdysfori i Uppsala. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".