SISU Idrottsutbildarna Pia Hillgren Kassör Administration Ekonomi Bokföring Idrottsservice Utbildning Brist Idrottsföreningar Föreningar
Pia Hillgren är idrottskonsulent på SISU Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Svårt att hitta kassörer

Pia Hillgren: "Fler föreningar ber om hjälp"
1:47 min

Det blir svårare att hitta kassörer till ideella idrottsföreningar och de som väl hamnar på positionen har inte alltid den kompetens som krävs.

Därför ökar nu efterfrågan på stöd och utbildning inom ekonomi och administration. 

Vi ser fler och fler föreningar som ber om hjälp. Man ställer högre krav på de ideella föreningarna när det gäller just administration och vi ser en trend att man behöver mer utbildning och mer stöd, säger Pia Hillgren, idrottskonsulent på SISU Idrottsutbildarna. 

Vad kommer det ökade trycket och de ökade kraven ifrån?

– Det kan vara samhällsförändringar som gör att man har ett ökat tryck på sig och vi har blivit mer och mer digitaliserade. Det är andra typer av system som man ska bokföra i än vad det har varit tidigare, säger Pia Hillgren.

Gävleborgs Idrottsförbund erbjuder stöd bland annat i form av Gävle Dala Idrottsservice, men den tjänsten är fullbelagd och föreningar står på kö. Trots att hjälp går att få utifrån har föreningarna en skyldighet att ha en kassör som sköter det ekonomiska flödet. Pia Hillgren menar att föreningarna måste vara tydlig i vilken kompetens man eftersöker för att få rätt person på rätt plats.

Kassörsrollen kräver sitt, det gör den definitivt. Det beror ju också på hur man som förening jobbar med rekrytering. Har man gjort hemläxan på vilken person man söker så får man också rätt person på rätt plats, och där kan jag tycka att finns en läxa att göra hos föreningarna, säger Pia Hillgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".