Evelina Settlin kör för en plats i världscuplaget.
Evelina Settlin kör för en plats i världscuplaget. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

Settlin om vägen till toppen

Settlin: "Målet är att ta sig till VM"
8:56 min

Längdskidåkaren Evelina Settlin väntar på sitt stora genombrott. Receptet är enkelt: mer och bättre träning ska bära henne till världscup och mästerskap.

I helgen drar världscupen på längdskidor igång i finska Ruka utanför Kuusamo.

På damsidan tyvärr utan Gävleborgsåkare då varken Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, eller Maria Nordström från Gävle, men tävlande för Ulricehamn, fick plats i truppen.
Settlin har trots detta definitivt inte släppt tankarna på landslaget och på VM som också det körs i Finland och Lahtis.

– Mitt största mål är att ta mig till VM. Och så har vi SM på nästan hemmaplan i Söderhamn.

24-årigen från Harmånger har upplevt mer än de flesta längdskidåkare under sin karriär. Hon har representerat landslaget vid flera tillfällen, bland annat i Tour de Ski där hon har sitt bästa seniorresultat i världscupen med en 11:e plats från Oberhof. Men hon har också åkt flera U23-VM, och faktiskt vunnit ett junior-VM-silver i stafett.
Ändå är känslan att hon vill mer. Hon vill ta steget upp från landslagets utvecklingslag och etablera sig i A-landslaget, bli bofast både i världscupen och i stora mästerskap.

– Ja, det är tufft men det är mitt mål att komma ut så fort som möjligt. Det är i världseliten man vill vara.

I samband med längdpremiären i Bruksvallarna förra helgen så frågade P4 Gävleborg henne om flytten till Sollefteå, om den fruktade slalombacken i Val Di Fiemme och givetvis också om säsongen som kommer där VM i Lahtis i slutet av februari är huvudnumret.

I flera år har Evelina Settlin brottats med skadebekymmer, när kompisarna i utvecklingslandslaget sprungit har hon nött på med alternativ träning eller rullskidor. Men för första gången på länge har hon kunnat löpträna under sommaren, vilket skapar tillförsikt och förhoppningar.

– Jo, jag har kunnat träna bra och mer än förut. I år har jag sprungit nästan obehindrat, vilket varit ett lyft i träningen. 

Totalt sett hade det svenska längdlandslaget en tuff säsong ifjol, men konkurrensen på den distans där Evelina Settlin för tillfället är bäst på har aldrig varit större. Det vimlar av stjärnor med fina meriter från världscupen som förstås Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter, Hanna Falk och Jennie Öberg.

Två gånger har Evelina Settlin kört den tuffaste deltävlingen som finns på Världscupen - Tour de Ski. Det handlar om åtta tävlingar på tio dagar som avslutas med en fruktad slalombacke där närmare 500 höjdmeter ska klaras av.

– Det är en speciell känsla, det blir mycket muskulärt uppför. Och det tar några veckor att återhämta sig efter touren, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".