Anna Kinberg Batra om de planerade storregioner.
Moderaterna lämnar regionförhandlingarna. Foto: TT

Moderaterna lämnar regionförhandlingarna

I morgon eftermiddag fortsätter förhandlingarna
1:58 min

Även Moderaterna hoppar nu av de blocköverskridande förhandlingarna om att dela in Sverige i nya storregioner.

Skälet är att partiet inte har fått något gehör för kravet att de berörda medborgarna först ska få säga sitt, säger Andreas Norlén, som förhandlar för Moderaternas räkning.

Han tycker att regeringen omgående ska ge upp planerna på att rita om Sveriges karta - eftersom stödet i riksdagen är så svagt.

– Vår uppfattning är ju att detta rör demokratins spelregler och då har vi en tradition, vi genomför bara förändringar som har brett stöd. Därför menar vi att man borde avbryta det här arbetet, säger Andreas Norlén.

I morgon eftermiddag fortsätter förhandlingarna om regeringens förslag att rita om Sveriges karta.

Tanken från början var att tre nya storregioner - Norrland, Svealand och Västra Götaland - ska bildas den 1 januari 2019.

Men civilministern och förre gävlebon Ardalan Shekarabi har i dag meddelat att han har släppt planerna på storregionen Norrland.

Liberalerna lämnade de blocköverskridande samtalen i tisdags. Och nu ger alltså Moderaterna samma besked. Så här motiverar partiets förhandlingsperson Andreas Norlén avhoppet.

– Vi anser att det är väldigt viktigt att nu vänta in de medborgarinitiativ som finns. Människor över hela Sverige jobbar hårt för att få säga sin mening genom olika folkinitiativ för att det ska bli folkomröstningar. Det här vill regeringen forcera, köra över och det kan vi inte acceptera.

Varför är det så viktigt med folkomröstningar just i den här frågan?

– Det här handlar ju om att stöpa om formerna för demokratiskt beslutsfattande, hur medborgarnas röst ska komma till sin rätt på regional nivå. Då handlar det om demokratins spelregler, och då menar vi att det inte räcker att enbart politiker diskuterar det, utan det måste också medborgarna få tycka till om.

Enligt Andreas Norlén har civilminister Ardalan Shekarabi inte ens svarat på Moderaternas förhandlingsbud.

– Jag tycker att det är en anmärkningsvärd nonchalant attityd från statsrådets sida, att man inte ens har gått in i en diskussion om våra konkreta krav.

Som Ekot berättat tidigare är Centerpartiet redo att göra upp med regeringen och Vänsterpartiet om en storregionreform - även om den övriga alliansen inte är med.

Förutsättningen för att kartan ska ritas om är dock en omfattande decentralisering av makt, enligt Anders W Jonsson.

Men Moderaternas Andreas Norlén tycker att det behövs en bred uppgörelse i riksdagen - om demokratins spelregler ska ändras på på det här sättet.

– Demokraternas spelregler ändrar vi bara i Sverige om vi är brett överens. Här finns uppenbart inte brett stöd och då tycker jag att regeringen borde lägga ner frågan, avslutar Norlén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".