Gävle sjukhus operationsmottagning invigning
1 av 3
Operationsmottagningens chef Tove Mattson valde att knyta ihop invigningsbandet, i stället för att som brukligt klippa det itu. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Invigning operationsmottagning Gävle Sjukhus
2 av 3
"Fräscht!". Det var undersköterskan Razia Farshadis betyg på den nya mottagningen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
invigning Gävle sjukhus operationsmottagning
3 av 3
Susanne Lundin, gruppledare vid operation tycker att den nya hybridsalen är det bästa med den nya operationsmottagningen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Sjukhuset knyter samman sina operationer

Det är ett riktigt samarbetsprojekt!
1:31 min

Det var riktig feststämning när den nya operationsmottagningen vid Gävle sjukhus invigdes på onsdagseftermiddagen. Det är en gemensam mottagning för alla planerade operationer som kräver eftervård och knyter alltså samman flera tidigare åtskilda verksamheter vid sjukhuset.

Det var därför som mottagningens chef Tove Mattson den här gången valde att knyta samman invigningsbandet, i stället för som brukligt klippa det itu:

– Ja, vi valde att symboliskt knyta ihop banden. Det vi gör är ju att föra samman flera opererande enheter till en enda när det gäller förberedelsen av patienten inför operation. Vi knyter alltså ihop banden också på riktigt, säger hon.

I direkt anslutning till mottagningen invigs också hybridsalen, en ny avancerad operationssal där många sorters operationer kan utföras - allt för att slippa flytta patienter mer än absolut nödvändigt. Det är just samordning av verksamheterna som är den bärande iden bakom den nya mottagningen förklarar Johan Hansson, verksamhetschef för kirurgin i Gävleborg:

– Poängen är att vi får en gemensam och standardiserad förberedelse av patienterna till de mest avancerade operationerna.

Fortfarande finns önskemål om än mer avancerad utrustning, men Johan Hansson tycker att den gemensamma mottagningen är ett stort steg i rätt riktning:

– Ja, jag är väldigt nöjd med att vi kommit så här långt med operationsmottagningen. Det är ju ett stort samarbetsprojekt och det faktum att så många verksamheter lyckats få till det så bra, det förtjänar en fjäder i hatten, säger Johan Hansson.

Sjukhuspersonalens nyfikenhet på den nya mottagningen var stor under onsdagen och undersköterskan Razia Farshadi såg nästan litet avundsjuk ut när hon jämförde de nya lokalerna med sin egen gyn-avdelning:

– Det är jättefint, väldigt fräscht! Men vi har det så klart bra på gyn också!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".