Fredrik Mejster Allt för Sverige släktforskare släktforskning
Fredrik Mejser i mitten med deltagarna Jamie Lystra och John Winscher från programmet. Foto: Privat.

Släktforskaren bakom prisade "Allt för Sverige"

"Själva arbetet börjar långt innan man väljer deltagarna"
3:39 min

Emmy-prisade tv-programmet "Allt för Sverige" börjar i släktforskningen. Fredrik Mejster från Gävle är den som sköter allt grävande i deltagarnas historia.

Programmet handlar om ett antal svenskättade amerikaner som får komma till Sverige och veta mer om sin släkthistoria. Den som vinner programmet får träffa sin svenska släkt. 

Natten till måndag vann programmet internationella Emmy-priset för "Non-scripted Entertainment". 

– Jag är den som tar fram allt material egentligen som ligger till grund för programmet. Vilket deltagare vi väljer, vilka platser vi besöker och så vidare. Det är den första byggstenen man utgår ifrån, berättar Fredrik Mejster från Gävle. 

Fredriks arbete börjar långt innan deltagarna ens har valts ut. 

– Det börjar egentligen med att man får titta på alla som har ansökt. Mitt jobb blir ju då att se till att vara säker på att de personerna verkligen ha svenskar i släkten. Att de härstammar från svenska personer som har emigrerat, säger Fredrik.

Min farfar berättade när jag fyllde 16 att vi hade släkt i USA

Vissa söker även fast de inte har någon svensk släkt och andra gör det för att de hört och tror att de har det. Vilket inte alltid stämmer.

Fredrik Mejster hade släktforskat för privat bruk i 8 år och hållit kurser i släktforskning innan han fick jobbet på tv-produktionen.

– Det började med att min farfar berättade när jag fyllde 16 att vi hade släkt i USA. Att hans morbröder hade emigrerat till USA. Så jag ville ju hitta släkten i USA med en gång, säger Fredrik.

Han fick genom sina efterforskningar reda på att den ena morbrodern hamnat på Pearl Harbor på Hawaii som elektriker. Efter tre-fyra veckors forskning hade han hittat sin pappas sysslingar. 

På så vis blev det lite som i tv-programmet fast tvärt om.

– Det slutade ju med att jag själv åkte till USA för att träffa min släkt och gjorde en egen släktresa. Jag hittade ingen stor släkt som i programmet men en hel del släktingar som fortfarande lever som jag fick träffa, säger Fredrik Mejster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".