Emil Jönsson kör helgens världscup i finska Lappland.
Emil Jönsson kör helgens världscup i finska Lappland. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

Emil Jönsson om VM-drömmar och norsk dopning

Jönsson: "Man är som en guldfisk"
11 min

På lördag gör sprintstjärnan Emil Jönsson årsdebut vid världscuptävlingarna i Ruka. Vi träffade längdåkaren och pratade VM-drömmar och norsk dopning.

För tre år sen var Emil Jönsson från Årsunda världens bästa sprinter bland längdåkarna. Efter det har 31-åringens karriär kantats av skador, sjukdomar och – precis som hans landslagskompisar bland herrarna – allmänt dålig form.

Så frågan vi ställer oss är förstås om han kan komma tillbaka till den absoluta toppen igen? Och hur ser han på de norska dopningsskandalerna?
P4 Gävleborg träffade Emil Jönsson i Bruksvallarna där han tvingades vila från tävlingar på grund av en lätt skadad magmuskel. Och gissa om han är åksugen?

– Vi är nog många som vill åka fort redan nu när det är ett VM år. Man vill ha ett kvitto på att man är där och att träningen har gått bra. Man är som en guldfisk, man kommer bara ihåg det senaste.

Och redan i helgen får alltså Emil Jönsson sätta på sig nummerlappen igen i samband med världscuppremiären i finska Ruka.

Emil Jönsson är förmodligen också en av dom gladaste och vänligaste längdskidåkarna i världen på herrsidan. Han bjuder på sig själv både vid sidan av spåret och i. En sprinttävling med Årsundaexpressen som han kallas brukar sällan lämna någon oberörd.

Kanske minns ni OS-finalen i Sotji för två år sen när Emil var helt slutkörd och sladdade i fältet tidigt i finalen, men där tre åkare – däribland Marcus Hellner – var inblandad i en vurpa som hastigt och lustigt gav Jönsson en bronspeng.

Kanske minns ni också genrepet inför VM i Falun 2015 i Östersund där Emil blev liggande i spåret efter att ha fått en bristning i låret som stoppade honom från festen med bara fyra dagar kvar.

Känslan är annars att mycket studsat emot i de stora mästerskapen. Fortfarande saknar världens bästa sprintåkare genom tiderna ett guld från ett stort mästerskap.

– Ja, visst skulle det vara kul. Jag har åkt sprint i så många år, och vet att så mycket kan hända. Det är det som är charmen. Det går inte bara att tänka på medaljen, utan det handlar om att vara optimalt förberedd.

Emil Jönsson är den sprintåkare i världen som tagit flest segrar, 12 stycken, han har vunnit totala världscupen flera gånger och har fyra medaljer från VM och OS.

Kanske kommer fullträffen på VM i Lahtis i slutet av februari, klart är att Emil lagt sitt fokus där.

När vi träffar honom tränar han i princip för fullt igen efter magmuskelskadan.

– Jag har haft en överbelastad magmuskel, men nu är den bra.

Under helgens världscuptävlingar i Ruka lär längdåkarna få en hel del frågor kring dopning och astmamedicin efter skandalerna i det norska laget.

– Det kommer vara fokus på det. Norge får mycket frågor kring det. Det är klart att vi som är i sporten vill fokusera på tävlingar, men nog kommer det pratas om det.

Har det solkat ned säsongen?

– Det är klart att vi märker av det, men vi i Sverige har inte varit en del av det. Vårt fokus ligger på vår egen träning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".