Emil Jönsson hoppas åka fort direkt i premiären.
1 av 2
Emil Jönsson hoppas åka fort direkt i premiären. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg
Daniel Richardsson finns på startlinjen i premiären på söndag.
2 av 2
Daniel Richardsson finns på startlinjen i premiären på söndag. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

VC-premiär med Emil Jönsson

Förbundskapten: "Båda kan prestera på topp"
1:37 min

Emil Jönsson från Årsunda och Daniel Richardsson från Iggesund finns på startlinjen när världscupen i längd drar i gång i finska Ruka den här helgen.

Först ut i Ruka är sprintåkarna där Emil Jönsson gör säsongspremiär i dag.

– Vi är många som går och tänker att det är premiär och att det är VM som gäller, men... Jisses vad vi vill åka fort redan nu, säger han.

Emil Jönsson är garanterat laddad inför dagens sprinttävlingar i klassisk stil utanför Kuusamo i finska Lappland. I morgon är det Daniel Richardssons tur när tävlingarna fortsätter med 15 kilometer, även det i klassisk stil.
Kanske ska förväntningarna vara rimliga på gävleborgsåkarna den här helgen eftersom Jönsson störts av en magskada och Richardsson av sjukdom senaste tiden – och därtill prioriterar de, liksom övriga landslaget, VM som också det körs i Finland.

Förbundskapten Rikard Grip
säger att det sett bra ut i träningen för de båda men pratar även han om VM i första hand.

– Det tydliga målet är VM i Lahtis, det är inget snack om saken. Vi vet att det här är två etablerade åkare som när de är på topp kan prestera väldigt bra, säger Grip.

Förutom skidor lär det handla en hel del om dopning och astmamedicin i Ruka efter sommarens skandaler med norska åkare inblandade.

– Det är klart att vi märker av det. Men vi i Sverige har inte varit en del av det på det sättet, det har varit mer energikrävande för Norge så klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".