Advent Ljusstake Ljus Energi Energisnål Ekonomi Julpynt Belysning LED Glödlampor
En sjuarmad ljusstake på redaktionen i Bollnäs Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Tänker du på miljön när du julpyntar?

Fia Johannessen: "Man behöver inte skämmas"
1:29 min

Idag är det första advent och dagen då de flesta av oss brukar rota fram ljusstakar och övrig julbelysning. Vad är det man behöver tänka på ur miljö- och ekonomisk synpunkt?

– De nya LED-lamporna drar väldigt lite energi så har man möjlighet att byta ut glödlamporna i ljusstakarna mot LED så är det väldigt bra. Har man det så kanske det innebär en elkostnad på ungefär tjugo kronor på hela vintern, säger Fia Johannessen, klimatrådgivare på Ovanåkers kommun.

I ytterligare en knapp månad kommer mörkret dominera vår tillvaro. I ett försök att besegra mörkret tänder vi ljus, både levande och elektriska. En del är sparsamma med sin julbelysning och nöjer sig med någon enstaka julstjärna och sju-armad stake, medan en del passar på att belysa sitt hem på gränsen till överdrift.

Har man äldre julbelysning eller kan koppla mycket belysning till samma timer så kan det fortfarande vara värt att ha en timer, men har man LED slipper man skämmas, säger Fia Johannessen.

För att få lite koll på hur vi tänker kring miljö och ekonomi i dessa juletider gick jag ut på byn i Edsbyn och träffade ortsborna Tomas och Ulrica Iversen.

Vi har framförallt LED-lampor. Det är väl det vi tittar på mest, att använda energisnåla lampor, säger Tomas Iversen.

– Vi kanske tar steget och sätter någon timer också, säger Ulrica Iversen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".