Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanlans län markerade på karta.
Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanlans län markerade på karta. Foto: Cartodb

Kritiken mot Region Svealand växer

Patrik Stenvard (M): Det finns inget folkligt stöd
1:07 min

Moderaterna i Gävleborg vill att medborgarna ska få säga sitt innan man beslutar om storregionen som Gävleborg föreslås ingå i.

I dag fortsätter förhandlingarna om att rita om kartan i Sverige och bilda nya storregioner.

Men i går så valde Moderaterna att hoppa av de blocköverskridande förhandlingarna, dessutom så har regeringen nu gett upp tanken på att bilda storregion i Norrland.

– Man har nu plockat bort Norrland för det finns inget folkligt stöd för en storregion där, och vi gjorde en undersökning av vad Gävleborgarna tycker, och vi kan se att det inte finns något folkligt stöd här heller, och då borde logiken vara att även Svealandsregion faller, säger Patrik Stenvard som är Moderaternas Regionråd i opposition.

Moderaterna har beställt en opinionsundersökning från Novus där drygt 1000 personer i de sex län som skulle ingå i Region Svealand svarat.

Över hälften säger att de är negativa till att bilda Region Svealand, enligt undersökningen. Och 75 procent säger att de vill vara med och påverka beslutet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".