Nu har Anna-Karin Gävert, landskapsarkitekt, Gävle kommun, fått in yttrandena. De flesta är kritiska.
Nu har Anna-Karin Gävert, landskapsarkitekt, Gävle kommun, fått in yttrandena. De flesta är kritiska. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.se

Mycket kritik mot förslaget att fälla lindarna

"Vi vill gå vidare med förslaget"
1:28 min

Motståndet är hårt mot förslaget att fälla lindarna vid Gavleån i Gävle. Ett 40-tal privatpersoner och ett tiotal myndigheter och föreningar har yttrat sig under samrådet och nästan alla är kritiska, men ännu har inte kritiken fått kommunen att ändra sig.

- Vi har ju ett underlag från en konsult som rekommenderar att vi ska byta ut träden så vår bedömning är fortsatt att vi vill gå vidare med detta och få frågan bedömd av mark- och miljödomstolen, säger Anna-Karin Gävert.

Det är egentligen två förslag som kommunen ska söka tillstånd för hos mark- och miljödomstolen. Det ena är att man vill bygga bryggor i Gavleån. Det är bland annat Länsmuseet, Gävle Gille och Räddningstjänsten kritiska emot, medan några av privatpersonerna som yttrat sig tycker att det verkar bra.

Det andra är förslaget att de gamla lindarna på båda sidor av ån mellan Länsmuseet och biblioteket ska fällas och ersättas med unga träd. Det förslaget får hård kritik från de allra flesta av de privatpersoner som yttrat sig, men också från naturskyddsföreningen, länsmuseet, Gävle Gille och miljöpartiet,

Kommunens ansökan till mark- och miljödomstolen ska vara klar i början av nästa år och om domstolen säger ja kan arbetet påbörjas 2018. Men skulle domstolen säga nej till att träden fälls kan övriga delar genomföras ändå, säger Anna-Karin Gävert.

- Det får ju konsekvenser. Är det så att träden måste bevaras så kommer vi få lite svårigheter att få en tillfredställande tillgänglighet till gångstråket. Det kommer att vara lite för lite utrymme helt enkelt. Men det är möjligt att anpassa utifrån det beslut vi får, så klart, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".