Dyrt hyra ut till turister

Den som vill hyra ut en stuga till turister i länet i sommar, kan åka på en rejäl avgift.

Den obligatoriska anmälan till kommunen om uthyrning kostar nämligen pengar.

Lantbrukaren Sven-Erik Stropp i Söderala fick veta att han skulle betala en avgift på 2 300 kronor till Söderhamns kommun när han ville hyra ut ett rum med två bäddar.

Kommunen vill ha in en anmälan om uthyrning för att kunna ha uppsyn över standarden på anläggningen.

Anmälan är mer anpassad till större anläggningar, som vandrarhem eller stugbyar, men även om man som Sven-Erik Stropp hyr ut bara 30 kvadrat, så omfattas man av plikten att anmäla och därmed också av plikten att betala handläggningsavgiften för anmälan - som kan variera.

I Ljusdals kommun kostar det ingenting, medan Gävle kommun har högst avgift i länet med drygt 2500 kronor.

Lotta Zetterlund arbetar med turism inom Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, och hon är upprörd över de höga avgifterna, som hon tror gör att färre hyr ut i länet.

Sven-Erik Stropp i Söderala tycker också att det är märkligt att han ska betala samma avgift som större anläggningar.

Mikael Rusthoi, ordförande i Bygg-, miljö- och räddningsnämnden i Söderhamn, säger till Radio Gävleborg att Sven-Erik Stropp nu beviljats nedsättning av avgiften och istället får betala 590 kronor för handläggningen av sin anmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista