Hjärtläkaren Fikru Maru från Hudiksvall.
Hjärtläkaren Fikru Maru från Hudiksvall sitter fängslad i Etiopien. Foto: Privat

Ambassadör kallas upp om Fikru Maru

Hör Joakim Edvardsson vid UD:s pressjour
2:14 min

Utrikesdepartementet (UD) har kallat upp den etiopiske ambassadören för att markera missnöje över hanteringen av den svenske hjärtläkaren Fikru Maru.

Han är fängslad i Etiopien och misstänks för nya brott.

Ambassadören kallades upp till kabinettssekreterare Annika Söder. En källa inom UD beskriver att det var nödvändigt att komma med en kraftig diplomatisk markering.

– Vi har under en längre tid känt en stor frustration över hur den här frågan har hanterats.

– Vi ser oerhört allvarligt på de nya åtalspunkterna och vi ser det hela som mycket märkligt med tanke på att Fikru Maru då har befunnit sig på sjukhus, säger UD-källan till TT.

UD lyfte bland annat hur allvarligt Sverige ser på Fikru Marus hälsotillstånd och även på uppgifterna om att fler åtal kan komma mot honom.

Den svårt sjuke Fikru Maru dömdes nyligen till fängelse i en mutbrottsrättegång som dragits i långbänk. Försvaret har sedan dess försökt få honom frisläppt genom att åberopa straffrabatt för gott uppförande, men nu anklagas Fikru Maru för att ha varit delaktig i en brand i Kilintofängelset i Addis Abeba i början av september, där fler än 20 fångar omkom.

– Det känns förödande, förutom att det hela är ganska makabert, säger hans advokat Hans Bagner, till TT.

– De har tydligen bestämt sig för att han inte ska få lämna landet, fortsätter Bagner.

Advokaten uppger att Maru lämnade fängelset för att få vård på ett sjukhus tidigare samma dag som branden bröt ut, och att myndigheterna tycker att det gör honom misstänkt.

Branden i Kilinto-fängelset ägde rum den 3 september, men i övrigt råder stor oenighet om vad som hände. Vid tillfället hölls många regimkritiker på anstalten. Myndigheterna sade inledningsvis att 23 personer dog av kvävning. Regimkritiker sade dock att skottlossning utbröt under branden och att flera av liken hade skottskador.

Nu hävdas i polisutredningen, enligt BBC, att de döda hade blivit slagna innan de brändes ihjäl.

De 38 fångar som misstänks för branden anklagas också för att i fängelset ha rekryterat medlemmar till den somaliska islamiströrelsen al-Shabaab och den etiopiska regimkritiska gerillan OLF, Oromos befrielsefront, rapporterar BBC. Fler detaljer väntas på måndag eller tisdag.

Undantagstillstånd råder i Etiopien sedan förra månaden, med syfte att slå ner regimkritiska protester bland de största folkgrupperna, oromoer och amharer.

De nya anklagelserna försvårar Fikru Marus möjligheter att kunna flygas ut ur landet för att få vård, enligt advokaten.

– Han kommer säkert att bli häktad i det nya sammanhanget, och häktningstiden kan bli hur lång som helst, speciellt om det är ett antal människor som är indragna i det här så kan man se framför sig hur det blir en upprepning av vad vi redan har varit med om under de senaste tre och ett halvt åren, säger Bagner.

Han vill att Sverige hotar med att stoppa biståndet till Etiopen.

– Det är ett kort som man definitivt behöver överväga att spela, de är helt på fel väg, säger han.

Patric Nilsson, kansliråd på svenska UD, säger att utrikesdepartementet har uppgifter om att ett åtal kan vara på väg.

– Vi ser allvarligt på det, säger han och tillägger att det kan komma besked inom några dagar.

UD har en dialog med Fikru Marus familj, enligt kanslirådet.

– Hans hälsoläge är akut, och det är centralt att vi tillsammans med familjen försöker hitta lösningar för att han ska kunna få vård, säger Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".