Gävlebocken 2016
1 av 3
Skärmdump från Visit Gävle
Gävlebocken brann strax efter invigningen.
2 av 3
Gävlebocken brann strax efter invigningen. Foto: Roger Nilsson/TT
Gävlebocken brann strax efter invigningen.
3 av 3
Gävlebocken brann strax efter invigningen. Foto: Roger Nilsson/TT

Efter branden - Gävlebocken byggs inte upp igen

"Det blir bara en Gävlebock"
1:36 min

Redan under söndagens invigningsfest brann Gävlebocken ned. Tidigare år har bocken ibland byggs upp igen men det kommer inte att ske, denna gång.

 – Det blir bara en Gävlebock. Eftersom det är ett sånt hantverk och tar sån tid att göra bocken, drygt 1000 arbetstimmar. Det är främst den aspekten som gör att det blir så, säger Maria Wallberg, talesperson för Gävlebocken.

Gävlebocken kostar 150.000 kronor att bygga och säkerhetsarrangemanget kostar ytterligare 150.000 kronor om den skulle stå fram till nyår. 

Är det rimligt att lägga så mycket pengar på bocken om den ändå bräns ned första kvällen?

– Det är det som vi brottas med. Det är därför vi tycker det är så tråkigt att den brinner för vi vill ha Gävlebocken ska vara på plats och besökare ska ha glädje av den under lång tid. Det är fruktansvärt tråkigt och många kommer att vara ledsna under lång tid, säger Maria Wallberg.

Uppdatering: På måndagen meddelade Gävle kommun att de undersöker möjligheterna att trots allt uppföra en ny Gävlebock till Lucia.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".